BALKAN Serbiens president Aleksandar Vucic har uppmanat sina landsmän i det albanockuperade Kosova att ta ned vägblockader som rests de senaste veckorna. Serberna i Kosova tänker dock inte ta ned dem.

Spänningarna i Serbien har trots inblandning från EU inte lyckats minska. Serbiens president Aleksandar Vucic har nu uppmanat sina landsmän i Kosovo att ta ned vägspärrar som man satt upp sedan tungt beväpnade albanpoliser intagit serbiska samhällen och gripit flera etniska serber.

Vucic uppmaning kommer enligt en av kosovoserbernas lokala ledare Goran Rakic efter att både EU och USA inkommit med skriftliga ”säkerhetsgarantier” om att ”deltagare i fredliga protester mot [Kosovos premiärminister Albin] Kurtis terror inte kommer att arresteras”, skriver RT.

Natos ”fredsbevarande” styrka KFOR har också utfärdat ”garantier” om att kosovanska säkerhetsstyrkor inte ska sättas ut i serbiska samhällen.

Enligt 2013 års Bryssel-överenskommelse ska inte Kosovos albanska regim placera ut etniskt albanska poliser i utbrytarstatens norra delar, som domineras av serber. Denna del av överenskommelsen har dock albanregeringen uttryckligen sagt att man inte har för avsikt att hålla.

Kosovoserberna har inte heller tagit ned vägblockaderna och enligt Rakic inväntar man att president Vucic besöker dem personligen.

— Vi litar inte på Kurtis regering. Jag kan säga att vi inte heller litar på internationella överenskommelser, säger Rakic.

Nato genomförde en terrorbombningskampanj mot Serbien 1999 i syfte att tvinga Belgrad att avstå Kosovo till albanska separatister. Serbien har dock aldrig erkänt Kosovo som en självständig stat utan gör än idag anspråk på regionen, som av många serber ses som den serbiska nationens födelseplats.

Med Bryssel-överenskommelsen inleddes dock en ”normalisering” av relationerna mellan Belgrad och den albanska regimen i Pristina. Sedan i mars är det dock president Vucics åsikt att överenskommelsen inte längre existerar efter en rad åtgärder av Pristina som i västmedia ofta sammanfattas som en fråga om registreringsskyltar på bilar. Men det handlar också om att den kosovoalbanska regeringen avskedat en serbisk domare och har planer på att ”reformera” polisväsendet i strid med Bryssel-överenskommelsen och därmed motarbeta den serbiska minoritetens ställning.