BALKAN Serbiens president Aleksandar Vucic varnar nu att det kan bli krig i Kosovoa ifall man gör allvar av hotet att förbjuda serbiska registreringsskyltar. ”Vi kommer göra allt vi kan för att förhindra krig, men det beror inte på oss”, säger Vucic i ett utspel.

Den spända situationen i Kosovo kunde tillfälligt lugnas när den kosovanska regeringen beslutade att skjuta upp ett beslut att förbjuda serbiska registreringsskyltar i landet. Enligt beslutet kan de 10 000 serber med serbiska skyltar först få en varning, sedan dryga böter och om man ändå inte bytt ut sina skyltar få sina fordon beslagtagna.

Nu varnar Serbiens president Alexandar Vucic att ”helvetet på jorden” kan komma att bryta ut i den Nato-konstruerade albanstaten Kosovo ifall man inte backar från det anti-serbiska beslutet.

— Vi kommer att göra allt vi kan för att förhindra krig, men det beror inte på oss, sa Vucic i serbisk teve på söndagen.

— I ett sånt läge kommer Serbien att stå med sitt folk och serber kommer att försvara sina hem, fortsatte presidenten.

Under måndagen kommer Vucic att delta i samtal i Bryssel med Kosovos premiärminister Albin Kurti i ett försök av EU att lösa konflikten.