EUROPA Kosovo uppvisar brist på respekt för internationell lag. Detta säger EU:s toppdiplomat Josep Borrell efter att ha försökt att medla mellan Kosovo och Serbien.

Under måndagen möttes Serbiens president Aleksandar Vucic och den albanska utbrytarrepubliken Kosovos premiärminister Albin Kurti i Bryssels, där EU-diplomater försökte mäkla fred mellan länderna.

Kosovo kom efter mötet att skjuta upp verkställandet av sitt beslut att börja bötfälla personer som har serbiska registreringsskyltar och ID-handlingar med två dagar. Samtalen anses dock ha misslyckats och enligt EU:s utrikeskommissionär Josep Borrell råder det inga tvivel om varför.

— Vi presenterade ett förslag som president Vucic accepterade idag, medan premiärminister Kurti inte accepterade. Jag kommer att informera medlemsstaterna om de respektive parternas beteenden och brist på respekt för skyldigheter inför internationell lag. Jag måste säga att detta gäller framförallt Kosovo, sa Borell i en kommentar efter mötet som citeras av RT.

Borell ska också ha sagt att han har underrättelser som tyder på att situationen vid den serbisk-kosovanska gränsen är ”på helspänn”. Nyligen varnade Alexandar Vucic för att ”helvetet på jorden” kan komma att bryta loss i Kosovo ifall man implementerar sina antiserbiska lagar.

Kosovo var fram till 1999 en serbisk region men kunde utropa sig som en självständig albansk stat efter en 78 dagar lång terrorbombningskampanj av Nato där man släppte 2 472 klusterbomber över Serbien. Trots krigsalliansens försök att underkuva Serbien gör landet än idag anspråk på Kosovo.