BALKAN Serbiens president Alexander Vucic varnar för att kosovoalbanska provokationer vid gränsen till Serbien kan komma att leda till krig. Vucic låter hälsa att Serbien är beredda på allt, men att man inte bidrar till ökade spänningar.

Nya spänningar mellan Serbien och den albanska utbrytarstaten Kosovo uppstod i augusti, efter att Nato-understödda Kosovo försökte förbjuda serbiska registreringsskyltar och id-handlingar för den serbiska befolkningen i området man kontrollerar.

Situationen lugnade sig efter en diplomatisk insats av USA, som fick Kosovo att gå med på att tillfälligt stoppa sina antiserbiska förbudslagar.

Men nu varnar Serbiens president Alexander Vucic för att ett fullskaligt krig kan vara nära under ett tal till parlamentet på tisdagen. Enligt Vucic har Kosovo förstärkt närvaron av specialstyrkor vid gränsen till Serbien.

— Vi är i en tid där Serbien, tack vare steg som tagits av Pristina [Kosovos regim. reds. anm.], möter betydande säkerhetsutmaningar. Jag vill berätta att närvaron av Pristinas säkerhetsstyrkor och poliser i norra Kosovo och Metohija ökar. Jag vill också berätta om förstärkningen av våra positioner, sa Vucic till parlamentet.

Den serbiske presidenten hävdade också att Serbien inte på något sätt deltar i att skapa en kris, men att hotet är ”nära, objektivt och allvarligt”.