BODEN. Den sexbrottsdömde afghan som fick vikariera på en norrländsk lågstadieskola hyrdes ut av bemanningsföretaget Student Consulting. Bemanningsföretaget ägs av en av Norrlands största asylbaroner, som bland annat förvandlade Pite Havsbad till ett centrum för knark- och sexualbrott.

Pite Havsbad är en av de platser som Tobias Lindfors förvandlat till ett lukrativt asylboende. Foto: Nicesmurf (CC BY-SA 3.0).

Nordfront avslöjade tidigare i veckan att den afghanske medborgaren Normammad Rejai (971164-6456) fick vikariera på Torpgärdsskolan, som är en F-6 skola i Boden, bara två veckor efter att han sextrakasserat två flickor som vid tillfället var 12 respektive 14 år gamla.

Inför avslöjande har Nordfront försökt att nå skolans rektor Malin Westerlund, som nu svarat per mejl att ”vi kommentarer inte enskilda personer”.

Normammad Rejai hyrdes ut av bemanningsföretaget Student Consulting, som redan 2009 kantades av skandaler när Helsingborgs Dagblad i en granskning av verksamheten kunde avslöja att inte mindre än femton chefer ”flytt” företaget på grund av mygel, oseriösa avtal och konflikter med företagets vd Tobias Lindfors.

— De är beredda att gå över lik så länge de tjänar pengar. De tar ingen som helst hänsyn till personen, berättade en före detta chef med lång erfarenhet från bemanningsbranschen till HD.

En annan chef berättar att vissa ”konsulter” – som man kallade de anställda – anställdes direkt på telefon, utan något personligt möte.

— Det var en sån cirkus. Jag trodde jag skulle vara med och rensa upp, titta igenom avtal och så. Men ledningen var inte intresserade av det. De ville köra på med samma mygeltaktik.

Samtidigt vittnade före detta anställda om slavlika förhållanden.

— Det är ett skitföretag. De trodde att vi var slavar, sade en före detta anställd i HD:s granskning.

Förutom Student Consulting äger Tobias Lindfors tillsammans med Kristoffer Lundström Piteå Havsbad och en rad hotell i Norr- och Västerbotten. Direkt när Lindfors och Lundström tog över Pite Havsbad ingick man ett avtal med Migrationsverket om att omvandla turistanläggningen till ett gigantiskt asylboende. Under de följande åren fick Piteå se hur havsbadet blev ett tillhåll för sexualbrott, upplopp och narkotikahandel.

Efter bara drygt ett år var situationen på Pite Havsbad så dålig att polisen tappade kontrollen och enligt många Pitebor lämnade ”walk over” till den tilltagande brottsligheten.

I början av året meddelade också Migrationsverket att man hade för avsikt att säga upp avtalet med Pite Havsbad. Vid det laget hade dock Lindfors och Lundström tjänat en mindre förmögenhet på affären.

Vid minst två tillfällen fick Migrationsverket dessutom stoppa miljonfakturor från asylbaronerna, med krav om att kostnaderna skulle styrkas. Den ena var på tre miljoner och gällde saneringar efter skadedjur. Den andra omfattade drygt 1,5 miljoner och gällde reparationer för att bland annat återställa trasiga lampor, skrapmärken och klotter på Pite Havsbads anläggning.

Tobias Lindfors skröt i samband med att han slöt avtal med Migrationsverket om att han var ”huvudsponsor för det somaliska bandylaget”:

— Jag är ju huvudsponsor till det Somaliska bandylandslaget. Det är en bra symbol för vad föreningslivet kan göra. Jag är fastighetsägare men vill också satsa på att förbättra integrationen, sa Lindfors, samtidigt som han skröt om sin ”täta kontakt” med olika idrottsföreningar i Piteå.

Lindfors har även omvandlat andra hotell i hans kedja till lukrativa asylboenden, bland annat i Skellefteå och Haparanda.

Källor:
Så byggde han sitt hotellimperium
Student Consulting – Om oss
Tobias Lindfors (Ratsit)
Höga chefer flydde Studentconsulting
Asylboende på vintern – turistmål på sommaren
SVT avslöjar: Migrationsverket ifrågasätter miljonfakturor från Pite havsbad


  • Publicerad:
    2019-12-18 19:45