SAMHÄLLE. Numera är det så våldsamt i Kalmar att en skolrektor varnar elevernas föräldrar för att låta barnen uppehålla sig i köpcentret Baronen och kring järnvägsstationen.

Kalmars centralstation (CC BY-SA 3.0)

Ett blodigt bråk förra måndagen, då två ungdomar fick föras till sjukhus efter att ha blivit knivskurna, blev en akut varningsklocka för Kalmar kommun. Minst en skola har reagerat på händelsen. Rektorn vid Lindsdalsskolan, Malin Öhlin, varnade då föräldrar för att låta sina barn åka till köpcentret Baronen och järnvägsstationen. Hon avråder starkt från att ungdomar som åker stadsbuss kliver av vid järnvägsstationen och att vistas vid Baronen.

”Till er som har lite äldre barn, som åker in till stan själva, vill vi göra er uppmärksamma på att de inte ska vara vid Baronen och vid Stationen. Vi har täta samtal med polis och socialtjänst och de är helt överens. Inga ungdomar ska vara där”, skriver Öhlin i sitt veckobrev till elevernas föräldrar.

Det har varit våldsamt och allmänt turbulent i centrala Kalmar under en längre tid. När det blodiga knivbråket förra måndagen inträffade väcktes oro hos många.

Droger utpekas som problemet
Malin Öhlin talar om droger som boven i detta samhällsproblem. Hon säger att det på sätt och vis är svårare för föräldrar i dag än förr. Drogförsäljningen sker under dagtid. Att barnen kommer hem i tid och inte är ute på nätterna är inte en garanti för att allt är som det ska.

— Det är betydligt svårare att vara förälder än vad det var förr. De här tabletterna luktar inte till exempel. Det är väldigt svårt att upptäcka, säger Öhlin.

— Men det är klart att de här incidenterna är oroväckande. Vi måste veta vilka åtgärder vi ska vidta, säger hon.

Ingenting nämns om även sociala strukturer och olika kulturella skillnader har bidragit till att våldet eskalerar.

Radio Nordfront och Nordfronts lokalradiokanaler har gått ut med en inbjudan till skolungdomar som vill att visselblåsa om sin otrygga vardagsmiljö. Det kan gälla exempelvis droghandel, invandrarvåld eller skolans förtryck av de egna eller kamraternas politiska åsikter. Nordfront garanterar full anonymitet.

Källa:
Rektor: ”Håll era barn borta från Baronen”


  • Publicerad:
    2018-10-03 10:20