MILJÖ. Forskare har tagit fram en vätska av växtlipider och fettsyror som ska sprayas på grönsaker och frukt för att generera ett skyddande lager. Tanken är att sprayen ska kunna ersätta plastförpackningar.

Grönsaker. Genrebild Pixabay.

Syftet med den nya skyddssprayen är att den ska fungera som en ersättare för plastförpackningar som vi vanligtvis använder för frukt och grönt och som bedöms vara påfrestande för naturen att producera – många gånger helt i onödan.

Forskaren James Rogers har stora ambitioner och säger sig själv vilja revolutionera världens matsystem. I hans laboratorium i Kalifornien genomförs just nu tester för att se hur frukterna och grönsakerna påverkas av stötar och simulerade transportsträckor och hur sprayen klarar av att hantera dessa.

Om resultaten blir goda kan sprayen komma att göra plastförpackningar för frukt och grönsaker helt överflödiga och leda till en minskad plastproduktion och förhoppningsvis också mindre plast i haven.

Det är ett stort paradigmskifte på gång bort från engångsplast. Den här typen av teknologi kommer vi i backspegeln att se som revolutionerande, för mig är det jämförbart med elektricitet eller internet, säger Daniel Constanza, vid labbet i Kalifornien, till tidningen The Guardian.

Noterbart är att den kontroversielle mångmiljardären Bill Gates och hans fru Melinda via sin stiftelse har sponsrat Rogers företag med pengar.

Rogers är inte ensam om att vilja ta fram smartare ”skydd” till frukt och grönt. Företaget Cambridge Crops i Massachusetts har börjat använda sig av silkesprotein för att skapa ett skyddande lager för livsmedel som enkelt skadas och i Chicago arbetar man för att förändra atmosfären i förpackningarna för att bromsa förruttnelseprocessen.


  • Publicerad:
    2020-05-27 14:15