POLITIK. Allt fler politiker lämnar Socialdemokraterna. Förra året tappade partiet 15 000 medlemmar. Partisekreteraren Lena Rådström Båstaad tror att det är på grund av pandemin.

Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven. Foto: Pressbild/Socialdemokraterna.

Allt fler lämnar Socialdemokraterna (S), förra året lämnade 15 000 medlemmar partiet. Medlemsantalet sjönk från 90 000 medlemmar ner till 75 000. Närmare 17 procent av medlemmarna gick alltså ur partiet förra året.

— Det är klart att det är roligare att öka i medlemsantal, men jag vet också att det har varit ett annorlunda år för hela partiet och föreningssverige, säger partisekreteraren Lena Rådström Båstaad (S) till Sveriges Radio.

Partierna håller på att räkna ihop hur många medlemmar man hade vid årsskiftet. För Socialdemokraternas del har det visat sig att man tappat var sjätte medlem. Rådström Båstaad tror att medlemstappet kan ha med pandemin att göra.

— Jag tror att den orsakat att vi i delar har erbjudit mindre verksamhet och vi har ställt om till mycket digital verksamhet. Vi är ett folkrörelseparti som är vana att vara ute och möta människor, fortsätter hon.

Även Miljöpartiet har tappat medlemmar. Vid årsskiftet hade de 9530 medlemmar, en minskning med omkring 1000 personer. Liberalerna och Kristdemokraternas medlemsantal har också fallit.


  • Publicerad:
    2021-01-30 17:15