MASSINVANDRING. En kvinnlig somalisk medborgare som kom som ”flykting” till Norge 2013 har åtalats för deltagande i, och för ekonomiskt stöd av, terrororganisationen Islamska staten (IS).

Det var den 5 december 2017 som den somaliska medborgaren greps av den norska säkerhetspolisen PST på Gardermoen, för försök att ansluta sig till IS. Kvinnan – som alltsedan dess har suttit frihetsberövad – står nu åtalad för deltagande i, och för ekonomiskt stöd av, en terrororganisation. Enligt kvinnans advokat, Steingrim Wolland, nekar hon till anklagelserna.

— Hon avvisar helt åtalet. Hon säger att hon inte har varit på väg att resa till ett IS-ockuperat land eller överfört pengar till IS-medlemmar, säger Wolland.

Men enligt åtalet har hon bland annat fört över en mindre summa pengar till personer med kopplingar till IS, försökt att resa till IS i Syrien, fått tillstånd att resa in till IS genom en giftemålssugen terrorist i Syrien, samt skapat och spridit IS-propaganda bland annat genom korrekturläsning av en text. Allt detta ska ha skett i Norge,

Döms somaliskan riskerar hon upp till 12 års fängelse. Ärendet ska upp i rätten den 12 januari, vilket blir första gången som en en domstolsförhandling sker mot en kvinna som åtalas för terrorbrott i Norge.

Källa:
Somalisk statsborger terrorsiktet i Norge


  • Publicerad:
    2018-12-19 07:30