KULTUR. Nu när sommaren är här och semesterns slöa och lediga dagar avlöser varandra kan man läsa serietidningar och sörpla på en kall läsk i en hängmatta. Men vad ska man läsa när det enda utbud vårt rike bjuder på är Kalle Anka eller Åsa-Nisse? Dennis Hopper har sammanställt en lista över några serier med lite högre kvalitet och underhållningsvärde än vad tidningshyllan i matvaruaffären har att erbjuda.

vest-and-tie-comics

Få saker kan vara så fängslande som en bra serietidning och just läsning ute en skön sommardag i solen är något man inte är bortskämd med. Personligen är det en självklarhet att packa med några favorittidningar när utflykten till stranden eller någon sommarstuga står på schemat.

Men serietidningsmediet i Sverige är tyvärr något som hamnat i skuggan. Det har gjorts många försök genom årens lopp och det finns överraskande många guldklimpar utgivna på svenska. Magnum, Chock eller Inferno är några bevis på att Sverige hade en lysande period med bra serier som pågick under flera decennier.

I dagsläget görs en del tappra försök av entusiaster men sällan finns dessa tidningar mer än högst något år om det går bra. Även om seriemediet är svagt i Sverige finns det enormt mycket serier i övriga världen och med dagens teknik kan man läsa serier på en surfplatta eller i mobilen. Givetvis är detta något som är långt ifrån optimalt men bekvämlighet och tillgänglighet har gjort så man tvingas till denna lösning i vissa fall. Jag har här sammanställt en lista på fem serier som bjuder på bra underhållning med hög konstnärlig kvalitet och som står en bit ifrån de moraliska PK-pinnarna.

5. Hellraiser. Berättelserna om Pinhead och de andra demonerna började med Clive barkers novell, Hellbound Heart från 1986. Det centrala i hela Hellraiserfenomenet är en pusselkub med väldigt speciella egenskaper vilka oftast leder till ödesdigra konsekvenser för de som löser kubens pussel. Kuben har en förmåga att finna människor som lever livet lite väl omoraliskt. Det kan handla om korrupta människor i maktpositioner, extrema njutningssökare eller folk som är allmänt jävliga mot sin omgivning. När de löser pusslet blir kuben en portal som öppnar en dörr till helvetet och demoner, eller cenobiter som de kallas, kommer och hämtar personen så den kan få sitt välförtjänta straff.

The Lament configuration, nyckeln till helvetet.

The Lament configuration, nyckeln till helvetet.

Det finns en uppsjö med serier om denna pusselkub och en mängd olika infallsvinklar på hela fenomenet med cenobiter och straff. Jag rekommenderar första serien som heter just Hellraiser från 1989-1992. Denna består av fristående kortserier gjorda av olika författare och tecknare. Serierna bjuder på mycket fantasifulla berättelser och då det är olika tecknare blir det en fröjd att se deras ofta fantastiska teckningar och tolkningar av cenobiterna. Men är man känslig för våld i serietidningsformat vill jag påpeka att detta är något cenobiterna inte drar sig för att använda.

tumblr_nmzlmc1z8J1rr8qsxo5_400

Hellraiser, serien där syndarna straffas.

4. H.P. Lovecraft. Howard Philip Lovecraft var en författare som verkade i början av 1900-talet. Han skapade ett helt eget universum i vilken vi människor lever i en skyddad dimension. Utanför vår dimension finns det andra varelser som bara väntar på att få en chans att komma in till oss och ställa till kaos och elände. Lovecraft var väldigt rasmedveten och hade hög moral på många aspekter av livet. Det finns många anspelningar till rasbiologi och politik och hans verk håller dessutom alltid en väldigt hög klass som är helt fri från dekadens och sex, något som vi tröttsamt nog mer eller mindre översköljs av i modern litteratur.

Lovecraft delar med sig av sin, kanske inte helt politiskt korrekta syn på världen.

Lovecraft delar med sig av sin, kanske inte helt politiskt korrekta syn på världen.

Seriemediet passar utmärkt för Lovecrafts berättelser då tecknade bilder utgör ett bra komplement till hans ofta fantasifulla och målande beskrivningar av både varelser och känslor. Det finns likt Hellraiser även här en mängd olika serier, både baserade på hans berättelser och mer fristående som enbart utspelar sig i hans universum men som lyckas fånga den speciella Lovecraftkänslan.

1136957

En av många Lovecraftinspirerade serier.

En av hans mest kända berättelser är Call of Cthulhu. Den handlar om en enorm varelse som kallas Cthulhu. Denne varelse ligger i ett sovande tillstånd i en dold stad någonstans på botten av Stilla havet och väntar på att någon ska väcka honom. När han vaknar kommer han att öppna porten till de andra dimensionerna och skapa kaos, vansinne och slutligen mänsklighetens undergång. Likhetstecknen till den nyvakna främlingsinvasionen över havet till Europa behöver knappast utvecklas djupare. Just Cthulhu är en väldigt populär karaktär och det finns många serier som baseras på denne. Här rekommenderar jag serien Cthulhu Tales som består av kortare serier. Här bjuds vi ofta på humor och fantasifulla utvecklingar av Cthulhu och Lovecrafts universum och likt Hellraiser får vi även många konstnärliga bilder att beundra.

CTHULHUTALES5

Cthulhu Tales, serier om den allsmäktige Cthulhu.

3. Svamp Thing/Träskmannen. Träskmannen skapades 1971 och är berättelsen om naturforskaren Alec Holland. Alec forskar i ett gödningsmedel som ska kunna göra slut på världens alla matproblem. Men giriga affärsmän spränger Alec och hans forskningslabb i luften och hans kvarlevor hamnar i ett närliggande träsk. Vid explosionen får Alec på sig gödningsmedlet och han muterar ihop med träsket och blir en varelse som är hälften människa och hälften växt.

Träskmannen, naturens beskyddare.

Träskmannen, naturens beskyddare.

Som träskmannen kämpar han för miljön och naturen. Han slåss mot terrorister, kapitalister och även vissa andra seriehjältar som kommer i hans väg. Här rekommenderar jag att man läser originalserien av Bernie Wrightson och Len Wein. Teckaren Bernie Wrightsons fantastiska blyertsteckningar i serien om Träskmannen är något av serievärldens absoluta höjdpunkter och för de riktigt nördiga finns dessa i svenskt format, något uppstyckade dock, i tidningarna, Toppserien och Gigant från 70 och 80-talen.

Träskmannen tecknad av Bernie Wrightson.

Träskmannen tecknad av Bernie Wrightson.

2. Judge Dredd. Joseph Dredd arbetar inom rättsväsendet i en dystopisk och kaotisk framtid. I framtiden är jorden i stora delar förstörd och befolkningen bor i jättestora städer, sk. Megacitys. Megacity 1 täcker hela USAs östkust och befolkas av 800 miljoner människor. Där härjar kriminaliteten och staden styrs i stort av Justitiedepartementet och sk. judges. Judges är polis, åklagare, domare och bödel i samma person. I serien följer vi den hårdaste och mest fruktade av dessa, Judge Dredd.

Judge Dredd, hård men rättvis.

Judge Dredd, hård men rättvis.

Serien har funnit sedan 1977 och det finns väldigt mycket att dyka ner i för den intresserade. Det finns serier om olika karaktärer i Judge Dredds värld, både andra judges men också med superskurkar som Judge Death som huvudkaraktär. Här finns även mycket verkligt serietidningsnörderi som när Judge Dredd möter Predator, Aliens, Batman eller Lobo för att nämna några. Judge Dredd fanns som svensk serietidning på 80-talet och det finns många nummer av serietidningen Magnum med Judge Dredd om man föredrar att läsa på svenska.

Svenska Judge Dredd.

Svenska Judge Dredd.

1. Conan Barbaren. Conan är, för er som inte är bekanta med honom, en svärdbeväpnad barbar från norr som beger sig ut i världen på äventyr. Conans värld är jorden innan Atlantis sjönk ner i havet, den sk. Hyperboreiska tidsåldern. Denna värld är fylld av onda magiker, monster och en mängd fantasifulla äventyr. Conans skapare Robert E Howard verkade under samma tidsepok som H.P Lovecraft och de hade även korrespondens med varandra och de delade världsåskådning. Detta tar sig kanske inte väldigt stora uttryck i Conanserien men Howards berättelser genomsyras av en sund syn på världen och utmanar dagens pk-anda och feminism på ett friskt och underhållande sätt.

Conan, serien där män är män och kvinnor är kvinnor.

Conan, serien där män är män och kvinnor är kvinnor.

Conan har funnits även den som svensk tidning. Det finns tre olika Conan tidningar från 70, 80 och 90-talen varav den sista fanns längst. Den finns utgiven av många utländska seriebolag och många av Robert E Howards originalberättelser finns i olika versioner.

Svenska Conan, första numret från 1984.

Svenska Conan, första numret från 1984.

Här rekommenderar jag den svenska serietidningen från 1980-talet. Just denna variant av Conan består uteslutande av Howards egna berättelser fantastiskt tecknade av John Buscema. Här bjuds vi även på andra av Howards karaktärer som Conans förfader Kung Kull och piraten Solomon Kane. Men tycker man inte om svartvita serier finns som sagt samtliga berättelser i flera olika utgivningar, bland annat en nyare serie som samlar alla Conan berättelser. Första delen kom år 2005 och denna är utsökt rent konstnärligt och väldigt genomarbetad och samlar berättelserna i kronologisk ordning, något som Howard aldrig gjorde.

Ny samlande serie om Conan.

Ny samlande serie om Conan.


  • Publicerad:
    2016-08-07 21:00