MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Aktivister från Nordiska motståndsrörelsens andra näste delar i detta nu ut mat till behövande svenskar i centrala Göteborg.

soppkök göteborg

I detta nu befinner sig aktivister från Näste 2, Nordiska motståndsrörelsens lokalavdelning på västkusten, i centrala Göteborg på Gustav Adolfs torg där man bjuder behövande svenskar på mat.

Information om soppköket som Näste 2 anordnar har delats ut varje kväll i Göteborg sedan i onsdags. Informationen ska även ha vidareförmedlats av kyrkor och härbärgen.

soppkök

Polisen har beviljat tillstånd för matutdelningen denna helg efter att en aktivist ansökt om det och Livsmedelsverket har utfärdat ett tillstånd för denna verksamhet som gäller året ut.

Bakgrunden till aktionen är att Göteborgs kommun har fått 90 miljoner kronor i bidrag av EU och svenska staten som öronmärkts för att hjälpa och ”integrera” så kallade ”EU-migranter” i Göteborg. Då stat och kommun på detta sätt aktivt diskriminerar svenskar och ger riktad hjälp till zigenare utgår Motståndsrörelsen från att ingen kommer ha negativa synpunkter på att organisationen ger riktad hjälp till svenskar.

soppkök göteborg 2

Uppdateringar:

12:10

polis göteborg

Polisen kollade tillstånd och allt var i sin ordning varför polisen lämnade platsen.

soppkök göteborg 3

Nordfronts utsända rapporterar att det tyvärr är väldigt dåligt väder vilket gör att få människor rör sig utomhus just nu. Men av de som tagit sig till platsen uppskattas hjälpen.

13:17 – Göteborgs-Posten har nu skrivit om aktionen men utelämnar helt vad som händer och skriver bara att en ”Militant nazistorganisation håller manifestation” och att flera personer ”larmat polisen” om den helt tillståndsgivna matutdelningen.

13:19 – En av Nordfronts reportrar uppger nu att fler hjälpbehövande svenskar tagit sig till platsen och att även sympatisörer som läst om aktionen på internet tagit sig till torget för att prata med organisationens representanter.

13:36

mat

En sympatisör kom förbi och donerade mer mat till aktivisterna.

13:40 – GP har nu uppdaterat sin artikel med information om aktionen. En stor del av artikeln handlar dock fortfarande om anonyma människors negativa ”känslor” inför Motståndsrörelsen. Tidningen uppger också att många på platsen undrar varför ”nazister” får stå på Gustav Adolfs torg, som att den svenske krigarkungen Gustav II Adolf skulle föredra svenskfientliga manifestationer på sitt torg?

13:46

GP-journalisten Emelie Lindholm.

GP-journalisten Emilie Lindholm.

13:47 – Dagens antifascistiska aktion inträffade för runt en timme sedan då två personer skrek ”nassesvin” innan de hoppade på en buss och åkte iväg från platsen.

13:52 – Ett kurdiskt demonstrationståg väntas anlända till torget klockan 14:00. Polisen har varit oroliga för att problem ska uppstå och har pratat med Motståndsrörelsens aktivister.

13:59

matudelning göteborg 1

14:02

Kurder på väg in på torget. De väntar på att få korsa tåget. Nyss ropade de "Ett fritt Kurdistan" men rödingar i deras led ropade också någon enstaka gång "Inga rasister på våra gator!"

Kurder på väg in på torget. De väntar på att få korsa vägen. Nyss ropade de ”Ett fritt Kurdistan” men rödingar i deras led ropade också någon enstaka gång ”Inga rasister på våra gator!”

14:05 – Två polisbussar på plats och även ett antal polishästar. Polisen verkar föra dialog med kurderna som ännu inte fått komma in på torget. Den kurdiska demonstrationen verkar ha samlat runt 100 man.

14:06 – Kurderna verkar hålla ett tal på andra sidan vägen och kanske inte kommer in på torget. Nordfronts utsända ska försöka ta reda på mer.

14:18

kurdisk demonstration göteborg 1

Kurderna gick frivilligt med på att hålla sin demonstration i Brunnsparken istället för på Gustav Adolfs torg.

14:28 – Nordfront har talat med personen som är ansvarig för Motståndsrörelsens soppkök och frågat om de kände till att det skulle hållas en kurdisk demonstration på torget. Svaret fritt citerat var som följer: ”Vi hade ingen aning om det innan. Det var inget polisen informerat mig om och polisen verkade vara dåligt informerad då de inte hade förstått att det var Motståndsrörelsen som skulle hålla i soppköket. Vi har tillstånd fram till klockan 16 från polisen och är därför kvar på platsen. Polisen frågade om vi kunde samsas om torget med de kurdiska demonstranterna vilket vi sa att vi inte hade något problem med. Det var alltså polisen i samråd med de kurdiska demonstranterna som valde att flytta den kurdiska demonstrationen till annan plats.”

14:35

mat göteborg

Mer matvaror som donerats av sympatisörer tidigare under dagen.

14:42

En sverigedemokrat uppskattade aktionen.

En sverigedemokrat uppskattade aktionen.

15:10 – Aktionen är nu avrundad efter att ha pågått i över fyra timmar.

Hjälp till!

Den senaste månaden har Näste 2 utöver den vanliga aktivismen genomfört en nattvandring, vaktat på ett badhus som haft problem med sexuella trakasserier och idag genomförs alltså detta soppkök där mat kommer att delas ut till behövande svenskar. Näste 2 har för avsikt att fortsätta med liknande aktivism och har bland annat planer på att köpa in reflexvästar och kommunikationsutrustning för att mer effektivt kunna genomföra nattliga gatupatrulleringar.

Vill du uppmuntra denna form av aktivism och hjälpa till att finansiera den? Sätt då in pengar på Motståndsrörelsens plusgiro 38 59 01–4. Märk pengarna med ”Näste 2” så kommer dessa pengar att gå till just denna verksamhet.

De som mer handgripligt vill engagera sig och hjälpa till rent praktiskt bör ansöka om medlemskap i Nordiska motståndsrören.


  • Publicerad:
    2016-02-20 11:25