KULTUR. Efter en långvarig torka har en spansk motsvarighet till Stonehenge uppenbarat sig på botten av en torrlagd kraftverksdamm. Det är ett 5 000 år gammalt monument som dykt upp igen efter att ha varit täckt av vatten i 50 år.

En 5 000 år gammal kultplats i stil med Stonehenge har uppenbarat sig på botten av en torrlagd kraftverksdamm. Skärmbild: Youtube.

Ett 5 000 år gammal megalitiskt tempel i stil med Stonehenge har nu uppenbarat sig på botten av en torrlagd kraftverksdamm i Peraleda de la Mata i västra Spanien, efter att ha varit täckt av vatten i 50 år.

På platsen, som tros vara ett gammalt tempel från bronsåldern och som nu kallas för ”Spanska Stonehenge”, finns 144 granitblock som är närmare 2 meter höga.

Likheten med Stonehenge är slående men den spanska versionen har mindre stenar. De största stenarna i Stonehenge är uppemot 9 meter höga. Den spanska versionen har dock fler stenar – 1 144 stenar – medan Stonehenge har 93.

Man tror att stenarna varit centrerade runt en central kammare för soldyrkan och att det har byggts av kelterna som levde på Iberiska halvön för 4 000 år sedan.

Det spanska stentemplet hittades år 1925 av Hugo Obermaier, tysk präst och amatörarkeolog.

Monumentet offrades åt historien när den spanske ledaren Francisco Franco på 1960-talet beordrade att en kraftverksdamm i Peraleda de la Mata skulle byggas.

Efter en svår och långvarig torka har dock monumentet dykt upp igen.

Forskare kräver nu att platsen ska skyddas och undersökas innan den förloras igen på obestämd tid.

Förslag har även kommit från den lokala kulturföreningen om att stenarna ska flyttas till sidan av dammen och göras till en turistattraktion.

Källa:
’Spanish Stonehenge’ revealed: 5,000-year-old megalithic temple is exposed at the bottom of a barren reservoir after more than 50 years underwater


  • Publicerad:
    2019-08-25 19:40