EL SALVADOR Strikt disciplin råder när tvåtusen misstänkta gängkriminella halvnakna och med böjda huvuden tågar in i sitt nybyggda hem väl bevakade av tungt beväpnade vakter.

Den enorma korrektionsanstalten, som kan vara den största i sitt slag på de amerikanska kontinenterna, har uppförts på direkt initiativ av den salvadoranska regeringen, som en del i en kampanj syftande till att minska den eskalerande kriminaliteten i landet. De två tusen misstänkta, vilkas välordnade ankomst till sitt fängelse här bevittnas, utgör en relativt liten del av den grupp på över 64 000 individer, som gripits sedan en form av undantagstillstånd förra året deklarerades i landet.

Polisen har givits i det närmaste obegränsade möjligheter att avlyssna och frihetsberöva misstänkta, vilka berövats sin rätt till en advokat. El Salvadors president Nayib Bukele har lagt upp ett klipp från invigningen, och på Twitter kommenterar han förnöjt de första gästernas ankomst med dessa ord:

Det här blir deras nya hem, där de inte längre kan åsamka befolkningen någon skada.

Människorättsaktivister hävdar att sedan undantagstillståndet infördes, så har har flertalet gripna omkommit i polisens förvar, medan åtskilliga helt oskyldiga låsts in. Den nya lagstiftningen och regeringens övriga åtgärder i sammanhanget har enligt Reuters inte desto mindre stort stöd av den salvadoranska befolkningen, vilket tros kunna förklaras med det faktum att den grova brottsligheten i landet har minskat, dels sedan president Bukeles tillträde 2019, och ytterligare sedan undantagstillståndet trädde i kraft förra året.