Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Statlig zigenarhjälp slukade miljontals kronor i Norge

Av Redaktionen, 2014-12-13
redaktionen@nordfront.se

OSLO. På fyra år, från 2009 till 2013, har den norska staten förbrukat mellan 20 och 25 miljoner norska kronor för att hjälpa zigenare i Oslo. Projektet har varit ett fiasko.

Romfolk_2_4427709a-460x305

Under de fyra åren har den norska staten förbrukat dessa miljoner på en så kallad handlingsplan för romer. Handlingsplanen bestod av tio punkter som Oslo kommun skulle genomdriva för att förbättra levnadsvillkoren för zigenarna samt bekämpa diskriminering av dem.

Men projektet slaktas nu i en utvärderingsrapport från Forskningsstiftelsen FAFO. Enligt FAFO finns det ”få tecken på att åtgärderna i handlingsplanen lett till någon väsentlig förbättring av levnadsvillkoren bland romer”. Bland annat ska detta ha berott på sjunkande intresse och dålig uppslutning.

Bland de åtgärder som misslyckades fanns vuxenutbildningen som hade 20 deltagare från start. År 2012 hade dock deltagandet sjunkit till noll och enligt rapporten blev det då ”liten eller ingen utbildning”.

En åtgärd som hade delvis framgång initialt var den som skulle förbättra zigenarbarnens skolprestationer. Detta eftersom många av dem inte kan läsa när de börjar på skolan och som har hög frånvaro på grund av ”omfattande reseverksamhet”. Enligt FAFO ska projektet ha fungerat bra fram till många av familjerna plötsligt flyttade från området och frånvaron återigen blev hög.

Detta är heller inte första gången som staten lagt ner miljontals kronor på zigenare. Under 1970- och 1980-talen drev Oslo kommun ”Zigenarkontoret” med ungefär samma syfte som det senaste fiaskoartade projektet.

Om projektet uttalade Gerd Fleischer och Belinda de León Selvhjelp for innvandrere og flyktninger:

– Zigenarkontoret lades ner efter några decennier efter att ha slagit rekordet som århundradets generösaste socialkontor.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.

Källa:
Romfolk-hjelp uten noen effekt


  • Publicerad:
    2014-12-13 23:49