ESTONIAKATASTROFEN. Toppolitiker från Estland, Finland och Sverige möts enligt uppgifter för att hantera ny rapportering kring förlisningen av Estonia.

Modell av den förlista båten Estonia på Tallinns marinmuseum. Foto: Stan Shebs (CC BY-SA 3.0).

I Estonia-katastrofen 1994 dog 852 personer när fartyget förliste. Endast 137 av de 989 ombord kunde räddas.

En ny dokumentärserie som ska ha premiär den 28 september, på årsdagen för Estoniakatastrofen, påstår sig avslöja tidigare hemlighållna hål i skrovet, illegalt filmade mot gällande ”gravfrid” som proklamerats över vraket.

Det är inte heller tillåtet att med privata plan flyga över området. Detta förbud ska ha åsidosatts för att idag på förmiddagen släppa fram Stefan Löfven i en flygning över området för att delta i ett krismöte i Finland, med anledning av de påstått nya uppgifter som finns om sänkningen av Estonia och som tidigare har hemlighållits. Denna uppgift är dock ännu inte bekräftad.

Serien heter ”ESTONIA – fyndet som ändrar allt” och är i fem delar som ska strömmas på Dplay.

— Vi vill belysa vad som verkligen hände och ge de drabbade flera svar, säger regissören Henrik Evertsson i ett pressmeddelande, rapporterade Aftonbladet 16 september.

Evertssons filmteam bröt mot förbudet att gå ner med dykare till vraket och filma det. Han är en av två svenskar som åtalas för att ha brutit mot förbudet.

Haverikommissionens rapport hävdar att olyckan berodde på att fartygets bogvisir lossnat. Det ska enligt rapporterna ha varit orsaken till att enorma mängder vatten forsade in på kort tid. Fartyget fick därmed slagsida och gick under.

Men genom åren har den officiella versionen ifrågasatts, skriver Aftonbladet.

Rederiet har också bestridit att deras bogvisir skulle ha varit felkonstruerat, och därmed ansett att de inte har haft något ansvar för förlisningen.

Den estniska tidningen Eesti Päevaleht skriver idag att Estlands statsminister Jüri Ratas och utrikesminister Urmas Reinsalus har genomfört plötsliga besök med privatjet till Finland och Sverige med anledning av den 26 år gamla katastrofen.

Om det idag hålls ett krismöte, är det förmodligen det tredje i ordningen sedan i tisdags då ett krismöte i ärendet hölls i Finland. Igår ska ett krismöte ha hållits i Sverige.

Nordfront följer utvecklingen för vidare bekräftelser eller dementier.


  • Publicerad:
    2020-09-24 14:40