INRIKES. Tarmparasiten springmask drabbar allt fler och framför allt barn i olika åldrar. Antalet drabbade har ökat explosionsartat de senaste åren och 2018 spås bli ett rekordår.

Tarmparasiten springmask.

Kliar det i rumpan? Finns det små vita prickar i avföringen? Tarmparasiten springmask drabbar allt fler människor, framför allt barn.

— Det verkar som att det är mer än på väldigt länge. I alla fall sedan vi kunde börja mäta och titta på hur mycket springmask som finns, så är tendensen att det kan bli ett rekordår i år, säger Johan Lindh, parasitolog på Uppsala Universitet.

Ökningen har Johan Lindh konstaterat bland annat genom att undersöka antalet sökningar på springmask på nätet och följa försäljningen av de läkemedel som finns mot springmask. Men vad ökningen beror på vet man inte riktigt.

– Det kan vara det att det är fortsatt ännu mer barntätt på förskolor och att vi inte tar hand om det. När vi märker att barnen får en infektion så vet vi inte riktigt hur vi ska göra för att bli av med det och då smittar det, säger Jonas Lindh.

Just nu är det enda receptfria läkemedlet mot springmask, Vanquin, slut på många apotek, och först i mitten av oktober väntas leveranserna komma i gång igen. Det finns dock receptbelagda läkemedel att tillgå.

— Det är klart att det ställer till det för många kunder som kanske behöver uppsöka läkare för att få något receptbelagt istället, säger Sara Nordin som är apotekstekniker på Kronans Apotek i Halmstad.

Springmaskarna och deras ägg sprids via till exempel sängkläder och vid handkontakt, varför god handhygien är det bästa sättet att undvika att smittas.

Redaktionen noterar att Sveriges Radios artikel inte innehåller några lösningar på problemet annat än att man ska förlita sig till att läkemedelsindustrins produkter finns tillgängliga. När produkterna är slut så kan man bara vänta på att de levereras igen. Så ska det inte vara, för det finns nämligen sådant man kan göra själv för att motverka springmask.

Vad man kan göra själv beskrivs bland annat här och det handlar om sådant som att byta och tvätta sängkläder och kläder, särskilt då underkläderna, ofta, hålla naglarna kortklippta, tvätta händerna ofta, äta sådant som råa rödbetor, surkål och pumpakärnor, samt att undvika socker.

Källa:
Springmasken drabbar rekordmånga
Springmask


  • Publicerad:
    2018-09-03 09:05