MÅNGKULTUREN. Nästan en fördubbling av rån och utpressning av skolbarn på tre år.

Enligt kommunpolis Scott Goodwin i Växjö är barn och ungdomar med invandrarbakgrund överrepresenterade som gärningsmän vid personrån och vid utpressning på skolor i Växjö.

— Det är andra generationens invandrare det handlar om och de flesta är från Araby, säger Goodwin till Lokaltidningen.

— Vi ser att det är unga killar i högstadieålder som börjar organisera sig i gängkriminalitet med utpressning och personrån och vi ser att det kan bli större problem i framtiden, säger Scott Goodwin.

Under 2018 anmäldes det 50 personrån i Växjö, att jämföra med 2015 då 28 personrån polisanmäldes i Växjö.

På bara tre år har det alltså skett nästan en fördubbling av personrånen, och anmälningarna har ökat varje år sedan 2015.

Bötning – en sorts utpressning – är ett utbrett brott bland rasfrämmande invandrare.

— De söker upp en kille på skolan och hittar på att han har gjort något, han har tittat på någons flickvän till exempel. De kräver honom på pengar på grund av det och säger att de ska slå ihjäl honom om de inte får 500 kronor, förklarar Goodwin.

Ibland går de hem till offrens föräldrar och kräver dem på pengarna. En hel del föräldrar vågar inte vägra utan betalar brottslingarna.

— Det är ett jätteproblem att man inte vågar anmäla. Föräldrarna tror att de gör sina barn en tjänst när de betalar utpressarna, men det är tvärtom. Deras barn blir till lätta offer och utpressningen bara fortsätter, varnar Goodwin.

— Det är lätt att identifiera de barn som riskerar att hamna fel i livet. Samhället måste satsa mer på förebyggande arbete och tidiga insatser med de barnen. Dessutom måste tystnadskulturen brytas, avslutar Scott Goodwin.

Källa:
Polisen slår larm: Stor ökning av personrån och utpressning av unga


  • Publicerad:
    2019-06-03 12:45