MÅNGKULTUREN. I det ”nya” mångkulturella Sverige rapporteras nu om flera händelser där barn som har sålt majblommor har blivit rånade, misshandlade och bortjagade av främlingsgäng eller tiggare.

Alla majblommor 1907-2019 (klicka för större bild).

Majblomman startades av Beda Holmberg 1907 i Göteborg som ett projekt för att samla in pengar för att bekämpa barnfattigdom bland svenska barn. Tanken var att bidragsgivaren fick en liten blomma att fästa på kläderna som kvitto på sin gåva.

Med åren har det blivit ett populärt extraknäck för barn och ungdomar att under några veckor i april sälja majblommor. Men i det ”nya” mångkulturella Sverige har detta blivit en allt farligare verksamhet.

På fredagen rapporterades det att en 12-årig flicka som sålde majblommor på torget i Farsta i Stockholm blivit rånad på alla sina pengar av ett gång med äldre ungdomar. Främlingarna tvingade med 12-åringen till en avskild plats.

—  De hotade mig med att göra mig illa och trängde in mig så jag inte kunde gå nånstans. Till slut ryckte tjejen ifrån mig min väska och de försvann, säger 12-åringen till TV4 och förklarar att hon är i chock och ledsen.

Under fredagen blev barn som sålde majblommor utsatta av tiggare utanför Lidl i Värnamo. Enligt Värnamo tidning ska tiggaren försökt jaga iväg pojkarna och sedan krävt att de skulle köpa saker åt honom.

På torsdagen blev två barn som sålde majblommor utanför en butik i småländska Höglandet attackerade av en man som satt utanför butiken och tiggde. Den tiggande rasfrämlingen ansåg att barnen inkräktade på hans område och uppges ha slagit barnen för att tvinga bort dem från platsen.

Händelserna har polisanmälts.

Majblommans riksförbund erkänner att fler ungdomar råkar illa ut idag när de säljer majblommor än tidigare. Förbundet tvingas nu ge barnen råd för att de ska undvika att bli rånade eller attackerade. Bland annat uppmanas barnen att gå i grupp, att sälja där det finns många vuxna, att använda Swish och att inte ha för mycket kontanter på sig.

Källor:
12-åriga Klara sålde majblommor på torget – rånades av ungdomar
Majblommans historia


  • Publicerad:
    2019-04-13 10:30