BROTT. Sexutpressning, misshandel och grovt rån av ett äldre pensionärspar är några av de brott ett löst sammansatt nätverk av ”kulturberikare” dömts för vid Helsingborgs tingsrätt.

En man vid namn Kurt, boendes i skånska Klippan, traskar den 17 september 2018 in på polishuset i Helsingborg för att göra en kanske lite pinsam anmälan. Det hela gäller ett försök till utpressning, där någon har hotat att sprida en film av sexuell karaktär, om denne inte fick 100 000 kronor. En förundersökning inleds och polisen beslutar sig för att gillra en fälla.

En av de många utpressningsmeddelanden som Kurt fick innan han valde att gå till polisen.

Den statslöse Mohammed Kurdi (19990125-2552), som pekats ut som hjärnan bakom sexutpressningen mot svenske Kurt.

Kort därpå arrangeras en överlämning av pengarna vid en Preem-mack och polisen kan där gripa två personer: Farok Al Mazyad, syrisk medborgare (20000319-9536) och Vera Tosovic, svensk medborgare (19880608-4268). En person ses springa från platsen. Det visar sig senare vara ”hjärnan” bakom det hela: Mohammed Kurdi, statslös ”kulturberikare” som kom till Sverige 2015 (19990125-2552).

Hur kontakten mellan Kurt och Vera egentligen har sett ut är lite oklart. Enligt Veras version så har hon arbetat som eskort och övertagit Kurt som kund från en granne som tyckt att han börjat få för starka känslor för henne. Enligt Kurt har det inte alls rört sig om sexuella tjänster, även om han medger att han betalat henne pengar, men detta har, enligt honom, enbart rört sig om att han velat vara snäll.

Det råder även delade meningar kring huruvida Kurt har känt till den inspelade videon eller inte. Vera säger i förhör att han var med på det, att det var hennes säkerhet då han alltmer börjat vilja pruta på priset för de sexuella tjänsterna. Med denna säkerhet i ryggen så skulle han aldrig kunna komma undan att betala sina skulder till henne, då han har sambo och barn. Hon säger också att han till och med ska ha ”gått igång” när de väl filmade. Kurt säger å sin sida att han var helt ovetande om filmen och att det var Vera som förförde honom.

Tingsrätten finner det dock bevisat, oavsett bakgrund, att brottsrubriceringen är styrkt.

Vera Tosovic (19880608-4268).

Vera Tosovic, som för övrigt i förhör säger att hon konverterat till islam för två år sedan och då ”fann lugnet, meningen med livet”, är ensam vårdnadshavare till en liten son samt är vid rättegångstillfället gravid. Därför frias hon från fängelse och döms till skyddstillsyn och skadestånd istället. Mohammed döms till villkorlig dom, dagsböter och skadestånd. Farok döms till skadestånd och två månaders fängelse.

Den ”mening med livet” som Vera säger sig ha funnit verkar dock innebära en särskild sorts moral, för hon döms i samma veva även för ett brott som hon utförde den 8 augusti 2018 tillsammans med en Mohammed Shuwaili (20000124-3591), en svensk medborgare från Irak, även kallad ”Gorillan”, som får sägas utgöra huvudpersonen i den här härvan. Om denne Mohammed kan bland annat sägas att hans familj, som i huvudsak lever på socialbidrag, reser utomlands med jämna mellanrum, bland annat på en årlig semester till det land som de påstår sig ha flytt ifrån.

Mohammed ”Gorillan” Shuwaili (20000124-3591),

Veras roll vid händelsen den 8 augusti har varit att manipulera sig in i brottsoffrets bostad och genom en lögn om en födande syster, fått denna att hastigt lämna huset för att skjutsa Vera. När brottsoffret återvände till sitt hus en stund senare hade Mohammed Shuwaili hunnit ta sig in genom ett fönster som Vera ställt på glänt, och stulit bland annat datorer och smycken.

Denne Mohammed har tillsammans med ovan nämnda syriske medborgaren Farok även följt efter en äldre kvinna ut ur en buss, tagit ett hårt tag runt hennes hals och när hon fallit till maken tagit väskan ifrån henne. Farok menar att han tvingats till detta på grund av att han var hemlös och behövde pengar.

Farok Al Mazyad (20000319-9536).

Tillsammans med andra kumpaner har Mohammed ”Gorillan” Shuwaili utfört en mängd andra rån, bland annat mot en svensk 15-årig kille som de under knivhot; ”välj det enkla sättet eller dö idag”, tvingat att gå in i sin familjs hus, när föräldrarna var på jobbet, och hämtat ut en hel del föremål, bland annat märkeskläder och en klocka som värderats till mellan 17 000-20 000 kronor.

På övervakningskamera ses Mohammed ”Gorillan” Shuwaili till vänster och till höger den 15-årige svenska pojke som rånades.

Pensionärsrånet
Mohammed ”Gorillan” Shuwaili är även den mest drivande i ett hänsynslöst rån mot ett par i 80-årsåldern som ägde rum under natten mot den 12 oktober 2018.

Mohammed ”Gorillan” Shuwaili, Karam Rashrash och Mustaffa Imad Al Baghdadi fastnade på övervakningskamera när de var på väg till ett svenskt par i 80-årsåldern för att råna dem på värdesaker och en större summa kontanter.

Kvinnan i huset berättar att hon vid 00.30-tiden vaknar av ett bankande oljud, varpå hon går upp för att kolla vad som står på. Hennes man kommer efter en liten stund efter henne. Strax står där plötsligt tre män i matrummet. Kvinnan beskriver hur den största av dem tar tag i hennes arm och sätter henne ute i hallen. Han tar så hårt i henne att ett av benen i armen går av. Sedan sätter han sig bakom henne och håller hårt om hennes näsa och mun samtidigt som han riktar en pistol mot hennes kind. Mannen frågar också varför hon inte hade lämnat sin väska till hans ”sister”. Rånet har nämligen föregåtts av att någon i gängets krets tidigare under dagen skickats fram, någon som beskrivs som en flicka, för att försöka slita åt sig kvinnans väska.

Under tiden utsätts kvinnans make för en allvarlig misshandel. Han försöker försvara sig men det är svårt, då gärningsmannen är utrustad med en kofot. Mannen berättar hur han försöker ta tag i denna, men att gärningsmannen då blir tokig och böjer sig ner för att måtta ett ordentligt slag. Mannen är rädd att det ska träffa knäet och vänder sig då om så att det istället träffar vaden. Gärningsmannen slår honom senare över bröstbenet och i samband med detta lossnar hans stomipåse. Han mottar även slag över armarna, det strömmar blod och han beskriver hur han får använda en halv köksrulle för att torka upp blodpölen.

Skador som den pensionerade mannen fick när invandrargänget misshandlade och rånade honom och hans fru.

Vid rånet kommer gärningsmännen över bland annat en guldklocka, smycken samt ett kassaskåp innehållande 150 000 kronor.

Tingsrätten slår fast att de tre gärningsmännen har gjort sig skyldiga till ett brott av mycket grov karaktär. Dels på grund av parets höga ålder, men även med tanke på det relativt allvarliga våld som gärningsmännen har använt sig av.

Påföljder med ungdomsrabatt
De tre som döms för pensionärsrånet är, förutom Mohammed ”Gorillan” Shuwaili, Karam Rashrash, statslös (19990112-8893), samt Mustaffa Imad Al Baghdadi, svensk medborgare (20020523-6573).

Vad gäller Mohammed Shuwaili menar tingsrätten att det sammanlagda straffvärdet för de brott han begått, bland annat fyra rån, motsvarar totalt åtta års fängelse. Men på grund av att han var 18 år när brotten begicks reduceras påföljden till hälften, det vill säga fyra års fängelse.

Karam Rashrash förekommer i sex avsnitt i belastningsregistret. Brottslighetens straffvärde motsvarar i det här fallet fem års fängelse, men då han var 19 år när brotten begicks får han påföljden sänkt till fängelse i tre år och fyra månader.

Mustaffa Imad Al Baghadi döms till samhällstjänst och ungdomsvård med hänvisning till att han endast är 16 år. Detta trots att socialnämnden slagit fast att Mustaffa inte är en lämplig kandidat för samhällstjänst. Tingsrätten väljer dock att ta honom på orden när han säger att han idag är drogfri och har tagit avstånd från sina tidigare vänner.

Karam Rashrash och Muhammed Shuwaili har överklagat domen, som senare under våren kommer att tas upp av hovrätten över Skåne och Blekinge.

Källor:
Helsingborgs tingsrätt: B 3809-18 – dom och FUP


  • Publicerad:
    2019-03-27 20:46