CORONAKRISEN. Starka protester skakade Belgrad på tisdagskvällen efter att nya nedstängningar av samhället på grund av covid-19offentliggjorts.

Ridande polis använde tårgas och batonger på befolkningen i Belgrad när tusentals demonstranter samlades utanför det serbiska parlamentet för att protestera mot regeringens nya aviserade nedstängning av landet. Nedstängningen beror på coronapandemin.

På tisdagen hade Serbiens president meddelat Aleksandar Vučić att ännu ett nytt utegångsförbud ska träda i kraft nu på fredag och vara under helgen sedan 13 nya dödsfall i eller med Covid-19 rapporterats.

Ett uppskattat antal om tio tusen människor samlades i raseri utanför parlamentsbyggnaden med början vid 22-tiden. De kräver Vučićs avgång.

Efter det att några demonstranter bröt sig in i folkets parlament, sattes kravallpolis in och använde våld mot folket för att skingra demonstranterna. Vid ett tillfälle slogs människor i en folksamling med batong av ridande polis.

Uppmanar till revolution mot ”lakejregeringen”
Oppositionella politiker försökte enligt RT News vända protesterna mot coronanedstängningarna till en fullskalig revolution och uppmanade folket att ”göra sig fria” genom att ”nu eller aldrig ta sig till Belgrad [och störta regeringen]”.

Vid ett tillfälle syntes den tidigare utrikesministern Vuk Jeremić bland demonstranterna, innan han uppmanades att ”ge sig iväg” och fick motta ett lätt slag på hjässan.

Tisdagens demonstrationer var den största protesten på nästan ett decennium i landet. Serber har varit ovilliga att organisera massprotester sedan färgrevolutionen i oktober år 2000, som visade sig ha varit en främmande operation skapad av judar som George Soros och stödd av USA.

Protesterna har börjat på grund av restriktionerna i coronatider, skriver RT, men demonstranterna verkar delvis ha motiverats av frustration över Serbiens politik. Vučić kallas ofta för ”Nato-lakej” och att hans regering är en ”koloni” tillhörande en ockupationsmakt.

Vučić har inte kommenterat oroligheterna men premiärministern Ana Brnabić sade att polisen skulle ”återställa ordningen”.

Serbien har sedan i mitten av mars infört de strängaste coronarestriktionerna i hela Europa. Landet har vänt sig till Ryssland och Kina för att få hjälp med pandemin, sedan EU hindrat Serbien från att köpa sjukvårdsutrustning från EU-länder.

Efter att polismakten i Belgrad givit sig på demonstranterna, återstod vid ett-tiden på onsdagsmorgonen bara några hundratal människor utanför parlamentet innan ridande polis tvingade bort dem flera kvarter från området.


  • Publicerad:
    2020-07-08 13:20