INRIKES. I ett nytt drag från storbankerna hävdar man att deras bankomatverksamhet inte längre är lönsam och bör tas över av staten. Regeringen vägrar dock vilket kan leda till att kontantuttag i bankomater kan komma att beläggas med avgift.

Kontantuttagen via bankomat är inte längre en lönsam affär enligt storbankerna, trots att uttagen ökade något under andra halvan av 2018. Företaget Bankomat – som ägs av Sveriges storbanker –  flaggar nu för att man kommer att börja ta ut avgifter för kontantuttag.

— Bankomat har över 1 700 kontantautomater som inte längre utnyttjas på det sätt vi skulle önska. Frågan är hur vi ska agera när det inte finns kommersiell bärighet i verksamheten, säger Bankomats vd Nina Wenning till Svenska Dagbladet.

Bankerna har vädjat till regeringen att ta över bankomatverksamheten, men regeringen har hittills inte visat något intresse. Därför menar man att avgiftsbelagda kontantuttag är den enda vägen framåt.

— Vi har flaggat för att vi tror att det är det som blir konsekvensen. Det finns ett samhällsintresse för att ha den här infrastrukturen kvar men den kostar pengar. Har vi kostnader måste en avgift kunna tas ut och sedan får kunden själv välja om man vill betala med kort, kontanter eller Swish, säger Wenning.

Källa:
Gratis kontantuttag kan slopas


  • Publicerad:
    2019-05-23 10:30