FOLKUTBYTE. När hyresvärden vill göra om studentbostäderna på Campus Fenix till boende för så kallade ensamkommande flyktingbarn känner sig studenterna tvingade att flytta. Studenterna lovades andra ”likvärdiga” lägenheter i utbyte, ett löfte som inte hållits.

Fastighetsägaren Bernhard Lebourne har tecknat ett kontrakt med Norrköpings kommun att från den första september hyra ut 14 lägenheter till så kallade ensamkommande flyktingbarn. Lägenheterna ligger på Campus Fenix som redan bebos av studenter och nu uppger studenterna att man känner sig tvingade att flytta.

Lebourne sade även upp sitt avtal med Studentbo, som hyrde ut lägenheterna till studenterna, i maj månad. Samtidigt erbjöds studenterna ”likvärdiga” boenden. Men lägenheterna som man erbjöds höll, enligt studenterna, inte samma standard som deras nuvarande lägenheter.

— Vi fick ett brev i juli där det stod att hyresvärden ville disponera lägenheter i den här flygeln till annat. Vi blev då erbjudna lägenheter i flygeln mitt emot som skulle vara likvärdiga, säger studenten Christian Hansson som bor i fastigheten.

Han gick även på en visning av lägenheterna som han anser inte alls håller samma standard som hans nuvarande. Efter att han tackat nej till erbjudandet har han upplevt att fastighetsägaren gör allt i sin makt för att få honom och de andra studenterna att flytta.

— Den var mindre och den var sämre skött och jag sa givetvis nej. Nu verkar det som han gör allt för att få oss att flytta, säger Hansson.

Moa Eriksson som bor på våningen ovanför Hansson, där det nu bor ”flyktingbarn”, har också förbjudits att använda det gemensamma köket av ”trygghets- och säkerhetsskäl”.

— Det verkar som han gör allt för att tvinga oss här ifrån, säger både Moa och Christian.

Ordförande i socialnämnden, Roger Källs, hävdar att han inte visste att kommunens jakt på lägenheter skulle drabba studenterna på detta viset.

— Jag visste inte att det skulle bli så och det tror jag ingen annan visste heller, säger han.

Källa:
Studenter tvingas flytta från boende


  • Publicerad:
    2015-09-17 08:35