HALLAND. ”Ingen går säker mot ett skolattentat”, menar den halländska kommunen Laholm som nu låter utbilda sina lärare i att hantera en så kallad skolskjutning.

Den halländska kommunen Laholm håller kurs med all skolpersonal i hur man kan hantera en så kallad skolskjutning. Kursen är en så kallad PDV-utbildning, vilket står för ”pågående dödligt våld” och tanken är att samtliga kommunanställda ska genomgå utbildningen.

— Vi har gått rundvandring i klassrum och korridorer. Vart skulle man kunna fly? Var kan man gömma sig? Det handlar om att förbereda sig mentalt, säger Thomas Nederhed Högardh, säkerhetssamordnare i kommunen.

Enligt Ulf Bergström, som är rektor på Campus Laholm, sker utbildningen på lärarna initiativ. Men inte för att det finns en ökad hotbild, snarare en ökad oro, menar han.

— Tittar man på de kända fallen så kan det ske var som helst. Mönstret är inte bundet till storstad eller småstad. Risken är otroligt liten, men det är klart att det kan inträffa här, säger Ulf Bergström.

Enligt kommunpolisen Kristian Nilsson, som varit med i utformningen av PDV-utbildningen, är ”förebyggande arbete” viktigt för att undvika en skolskjutning.

— Personalen måste vara duktig på att se avvikande beteende, säger han och fortsätter:

— Många frågar under utbildningen vad man ska göra vid en attack. Det finns inget givet svar. Ofta hinner man knappt göra något innan det är över, men man kan däremot veta om något är på gång.

Källa:
Lärare tränas att hantera skolattacker


  • Publicerad:
    2019-01-22 11:00