POLITIK. Den gångna veckan beslutade riksdagen att svenskarna ska ge sina skattepengar till sydeuropeiska EU-länder istället. Spanien blir nu det första landet i Europa att införa en fyra dagar lång arbetsvecka.

Genrebild: Piqsels (Public Domain).

Förra veckan beslutade riksdagen att de svenska skattebetalarna ska finansiera sydeuropeiska EU-länders välstånd istället för att investera i den svenska välfärden. Enligt beslutet ska svenskarna betala 150 miljarder kronor till EU:s återhämtningsfond.

Pengaregnet från Norden möjliggör nu att Spanien blir det första europeiska landet att införa en fyra dagar lång arbetsvecka. Spanien kommer att testa förslaget i tre år, och projektet kommer att kosta 50 miljoner euro, motsvarande 510 miljoner kronor.

De svenska skattepengarna kommer att delas ut som bidrag till över 200 spanska företag för att möjliggöra projektet som förväntas inledas i september.

— Vi använder inte EU-pengar så att spanjorer kan jobba mindre, det handlar om att se hur vi kan öka våra företags produktivitet och konkurrenskraft, säger Héctor Tejero från det spanska vänsterpartiet Más País till ABC7 News.

Förespråkare för reformen hoppas att en kortare arbetsvecka kommer att leda till ökad konsumtion och i sin tur förbättra ekonomin i Spanien.


  • Publicerad:
    2021-03-29 20:50