MALMÖ. Sveriges Pegida-avdelning genomförde ikväll sin första demonstration i Sverige men lyckades inte nå upp till de tyska avdelningarnas nivå. Ett tiotal Pegida-anhängare och 3000 motdemonstranter uppges ha funnits på plats.

peg

Den svenska avdelningen av den tyska invandringskritiska och counterjihadistiska proteströrelsen Pegida anordnade ikväll en tillståndsgiven manifestation i Malmö.

Uppslutningen rapporteras dock ha blivit skral och endast ett tiotal Pegida-anhängare dök upp samtidigt som uppemot 3000 motdemonstranter befann sig på platsen i en olaglig motdemonstration.

Bland andra Henrik Rönnquist, känd för att ha ställt ut Dan Parks konst, ska ha försökt att göra sig hörd i en megafon men då vänsterns busvisslingar och talkörer lät för högt gav han sedermera upp.

Vänsterextremister ofredade i vanlig ordning sina meningsmotståndare och kastade bland annat ägg, knallskott och bengaler. En kvinna stegade även fram och slängde en ros på Rönnquist och blottade brösten innan hon släpades bort av polis.

Vid 19:30-tiden ikväll uppges demonstrationen ha varit avslutad och polisen började plocka bort kravallstaketen.

En som innan demonstrationen hetsat mot Pegida är 17-åriga Maja Skans som startade Facebook-gruppen ”Stoppa hatmarschen – Pegida är inte välkomna i Malmö”. Granskning Sverige valde därför att ringa upp henne och ställa några frågor. Lyssna på den intervjun nedan:

Källa:
Polisen redo för stökig Pegida-demonstration


  • Publicerad:
    2015-02-09 20:50