TYSKLAND. Under måndagen demonstrerade 20 000 tyskar med Pegida i Dresdens centrum ett år efter rörelsens grundande i oktober 2014. På andra platser i staden befann sig ca 14 000 motdemonstranter under parollen ”hjärtlighet inte hat”.

pegida

Pegida är en förkortning för ”Patriotiska Européer Mot Islamisering Av Fäderneslandet” och höll sin första demonstration den 20 oktober 2014 med cirka 350 deltagare. Sedan dess har deltagarantalet skiftat kraftigt med ett deltagarrekord den 12 januari i år efter attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo då mellan 30 000 – 40 000 deltagare räknades.

Rörelsen har haft understöd från det nationalistiska partiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) men alltid hållit en viss distans till partipolitiken även om samtal med det EU-skeptiska och invandringskritiska partiet AfD (Alternativ für Deutschland) förts. I Dresdens borgmästarval i juni ställde Pegida upp med en egen kandidat, Tatjana Festerling, som lyckades vinna 10 procent av rösterna. De senaste månadernas asylkaos i Tyskland har gett rörelsen ett uppsving i deltagarantal, även avknoppningar i bland annat München och Berlin har visat sig på gatorna i större numerär.

Gårdagens demonstration präglades av lugn utöver några bortjagade journalister från massmedia och ett misslyckat stormningsförsök ifrån ett hundratal ur våldsvänstern som motades bort av ridande polis. Efter demonstrationen ska mindre sammanstötningar ha skett i utkanterna av centrum då mer hårdföra demonstrationsdeltagare gett sig ut på jakt efter demonstrationsstörare.

Idag har en åklagare inlett en undersökning om eventuell ”Volksverhetzung” (hets mot folkgrupp) mot en av talarna på demonstrationen. Det är den turkbördige författaren och islamkritikern Akif Pirinçci som misstänks för åsiktsbrottet gällande en del av hans tal där han med anledning av Tysklands muslimska minoritet beklagade att ”koncentrationslägren tyvärr inte längre är i bruk”. Pirinçci har tidigare retat upp etablissemanget genom att kalla det tyska Miljöpartiet för ett Pedofilparti och säga att imamer har lika mycket att göra med tysk kultur som hans ”arsle har att göra med parfymproduktion”.

Källor:
Ein Jahr Pegida im Zeitstrahl
Ermittlungen nach KZ-Rede bei Pegida


  • Publicerad:
    2015-10-21 00:55