SVERIGE. Galleristen Henrik Rönnquist vill nu lansera PEGIDA i Sverige och Norden. Han uppger att han kämpar för ”liberala värderingar” och mot islamisering.

Bild från tysk PEGIDA-demonstration.

Bild från tysk PEGIDA-demonstration.

Halvjuden Chang Frick på Nyheter Idag har intervjuat Henrik Rönnquist, galleristen som är känd för att ha ställt ut islamkritikern Lars Vilks och den politiskt inkorrekta gatukonstnären Dan Park. I intervjun avslöjar Rönnquist att han och en till okänd person är de som ligger bakom de skandinaviska PEGIDA-sidorna på Facebook och hoppas lansera den islamkritiska rörelsen i bland annat Sverige.

— Jag vill se tusentals demonstrera även här på hemmaplan, berättar Rönnquist för Nyheter Idag och säger även:

— Medierna i Sverige vill ge en bild av att det är små protester men när man kollar internationella sidor ser man att det är tusentals, till och med tiotusentals som går ut för att protestera.

Att Rönnquist säger att medierna i Sverige vill ge en bild av att det är små protester framstår som lite konstigt och ger intrycket av att han inte riktigt är insatt i det han pratar om, då TT redan för över en månad sedan rapporterade att demonstrationerna drog över 10 000 deltagare.

Inte ”högerextrem”
Både Frick och Rönnquist verkar vara överens om att den tyska PEGIDA-rörelsen inte är ”högerextrem”. Nyheter Idag skriver:

Den saknar i stort de inslag av högerextrema element man normalt förknippar med den här typen av protester. Det är helt enkelt vanliga människor i Tyskland som går ut på gatorna för att visa sitt missnöje.

Kamp mot antiliberala värderingar
Rönnquist menar vidare att problemet som PEGIDA reagerar emot är islamiseringen samt att Tyskland och Europa ”förlorat de liberala värderingar som är grunden för vår demokrati.”

— Jag tror islam och islamisering, alltså att samhället mer och mer påverkas av värderingar som inte är liberala, är den springande punkten här. Jag vill att det ska bli okej att behandla islam på samma sätt som Elisabeth Ohlson Wallin närmade sig kristendomen med sin utställning Ecce Homo. Så är det inte idag och det vill jag ändra på, säger Rönnquist.

Första nordiska demonstrationen planerad
Den första PEGIDA-demonstrationen i Norden är planerad att hållas i Oslo nästa måndag. Aftonbladet skriver:

På den norska Facebooksidan skriver Pegida att man på ”humanistisk grund” protesterar ”mot muslimsk invandring och påverkan av islam”. Sidan som skapades i julas har gillats av mer än 800 personer.

Källa:
Så ska han ta anti-islamrörelsen PEGIDA till Sverige


  • Publicerad:
    2015-01-07 17:36