TYSKLAND. Den antimuslimska rörelsen PEGIDA, som rönt stora framgångar i Tyskland, har blivit splittrad efter att flera tunga namn har hoppat av projektet för att skapa en ny rörelse.

Bild från tysk PEGIDA-demonstration.

Bild från tysk PEGIDA-demonstration.

Fem ledande gestalter inom PEGIDA, Patriotiska Européer mot Islamiseringen av Väst, lämnade rörelsen i tisdags. Nu meddelar de att man kommer att starta en ny rörelse med krav på större direktdemokrati och minskad invandring. Man uppges hålla sin första demonstration den nionde februari.

— Det finns ett visst missnöje bland folket – det har beskrivits för oss vid våra samlingar och efter att vi lämnade har många sagt till oss att vi måste fortsätta, säger tidigare Pegida-medlemmen Rene Jahn.

PEGIDA har under sina demonstrationer mot islamisering samlat så många som 25 000 demonstranter. Nyhetssajten Nationell.nu har tidigare kritiserat rörelsens utvecklingen i Tyskland och pekar på flera olika kopplingar till judiskt inflytande i organisationen. Bland annat kämpar man för ”bevarandet och skyddandet av vår kristna-judiska västerländska civilisation”, något som står att läsa i organisationens punktprogram. Judar har även försvarat PEGIDA, trots att det i väldigt stor utsträckning är just judiskt inflytande som gjort Europa mångkulturellt.

Källa:
Pegida-avhoppare bildar ny rörelse


  • Publicerad:
    2015-01-29 19:15