Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Sydstatsflaggan tas ner

Av Redaktionen, 2015-07-08
redaktionen@nordfront.se

USA. Under måndagen röstade senaten i South Carolina för att man ska ta ner sydstatsflaggan som är upphissad utanför kongressbyggnaden i South Carolina. Majoriteten röstade ja för att flaggan ska tas ner.

sydstatsflagga

Det var den 17 juni i år som 21-årige Dylann Roof sköt ihjäl nio personer i den afroamerikanska kyrkan Emanuel African Methodist Episcopal Church i South Carolina.

Jag måste göra det här. Ni våldtar våra kvinnor och ni tar över vårat land, ska Roof ha sagt inne i kyrkan.

Han greps senare under eftermiddagen och kommer troligtvis att få dödsstraff när rättegången mot honom är avslutad.

Efter händelsen i kyrkan vill flera delstater i USA avskaffa sydstatsflaggan då bilder på Dylann Roof hållandes i en sydstatsflagga cirkulerar runt i olika medier. Man menar att flaggan är en ”symbol för rasism” och måste därför plockas ner. Vissa har gått till sådan överdrift att de menar att statyer av sydstatshjältar ska tas bort och att byggnader och gator som döpts efter sydstatspolitiker och generaler måste få nya namn.

Under måndagen röstade senaten i South Carolina för att sydstatsflaggan som är upphissad utanför kongressbyggnaden i delstaten ska tas ned. Majoriteten av politikerna röstade ja på förslaget som därmed gick igenom. Det som behövs är ytterligare en bekräftelseröstning men förslaget är givet att vinna och efter det måste förslaget upp i delstatskongressen men när det sker är ännu oklart.

Beslutet om att flaggan ska tas ner har mött stora protester från vita sydstatsbor som menar att flaggan har ett historiskt och kulturellt värde och borde få finnas kvar.

Källor:
South Carolina röstar ned sydstatsflaggan
Flera delstater vill avskaffa sydstatsflaggan


  • Publicerad:
    2015-07-08 15:25