INRIKES. Tidningen Sydsvenskan mörkade nyligen polisens signalement på en misstänkt våldtäktsman och släppte istället bild på den misstänktes cykel. Tidningen har dock släppt gärningsmannens fulla signalement efter att de fått kritik.

Det var i juli i somras som en 14-årig flicka var ute på promenad i närheten av Husiegårds idrottsplats i Malmö när en man med cykel stannade precis invid flickan och slet in henne i ett buskage där han våldtog henne.

Tidningen Sydsvenskan gick nyligen ut och skrev att polisen eftersökte hjälp i sökandet efter gärningsmannen men de valde att mörka signalmentet på den misstänkte. Istället valde tidningen att släppa bild på gärningsmannens cykel.

Efter hård kritik har dock tidningen nu gått ut med det fulla signalementet på den misstänkte våldtäktsmannen. De skriver:

Polisens signalement är utförligt. Enligt polisen ska mannen vara ’19-26 år gammal, 165-170 cm lång’, och ha ’stora öron, hängande ögonlock, stor näsa, skäggstubb, ljusbrun hy och mörkt krulligt hår’. Mannen ska inte ha talat svenska.

En person som kritiserat Sydsvenskans mörkande är den kurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji som på sin Facebook-sida kommenterade tidningens undanhållande av viktig information på följande sätt: ”Journalister har helt enkelt bedömt att allt som underminerar deras värdegrund saknar nyhetsvärde”.

En som däremot är emot att tidningen släppt det fulla signalementet är den polske juden Jerzy Sarnecki. Han säger:

— Det här med att att han ska ha ’stor näsa’, ’mörkt krulligt hår’ och ’inte tala svenska’, är en oerhörd stereotyp bild. Risken är att det kommer ge obehagliga spänningar i samhället.

Källa:
Polisen desperat efter våg av våldtäkter i Malmö


  • Publicerad:
    2016-12-15 16:30