TEKNIK. Inom tio år kan terminator-likande mördarrobotar, eller Lethal Autonomys Robotics som de officiellt kallas, vara verklighet på världens slagfält. Detta menar FN i en ny rapport som presenterades under en presskonferens i Genève tidigare under veckan.

Till skillnad från de drönare som redan idag används av exempelvis USA, vilka kräver ett beslut från en människa för att ta ett människoliv, kommer de framtida mördarrobotarna på egen hand kunna avgöra huruvida ett skott skall avfyras eller inte.

Lethal Autonomys Robotics utvecklas just nu av länderna USA, Israel, Storbritannien, Sydkorea och Japan.

Förespråkare för det nya vapensystemet hävdar att tekniken kommer medföra färre civila dödsoffer i framtida konflikter eftersom robotarna inte besitter känslor som hämndlystnad eller fruktan. Dessutom hävdar man att antalet dödade soldater kommer minskas.

En uttalad motståndare till utvecklingen av mördarrobotar är Human Rights Watch. I ett uttalande häromdagen sade organisationens vapenexpert i Genève, Steve Goose, att: ”Beslutet av använda dödligt våld mot människor måste alltid fattas av en människa och aldrig av en robot.”

FN är i sin rapport kritiskt inställd till mördarrobotarna, men man vill inte helt stoppa den pågående utvecklingen. Istället vill man från FN:s sida införa ett tillfälligt stopp för mördarrobotar, fram till dess att man hunnit ”diskutera ett internationellt ramverk för dessa robotar”.

Källa:
FN vill sätta stopp för mördarrobotar


  • Publicerad:
    2013-06-02 22:48