FRANKRIKE. Terroristen som igår morse dödade tre människor i ett terrordåd i Frankrike, kom nyligen till Europa som ”flykting”. Bara för ett par veckor sedan steg tunisiern i land i Italien, säger franska myndigheter. 

Franska myndigheter har kartlagt terroristen som igår morse dödade tre personer i ett terrorattentat i Nice. Terroristen gick under morgonen in i Notre Dame-basilikan där folk gjorde morgonbönen, och skrek ”Allahu Akbar”, innan han gick till angrepp med kniv.

Franska myndigheter har identifierat terroristen som Brahim Aouissaoui, en 21 årig tunisier som kom till Europa som ”flykting” för bara några veckor sedan. I slutet på september landsteg afrikanen på ön Lampedusa i Italien, där han spenderade två veckor i karantän.

Aouissaoui fick med sig ID-dokumentation från Röda korset i Italien, och åkte vidare till Paris. Igår morse tog tunisiern ett tåg ner till Nice, bytte kläder på tågstationen, och gick direkt in i Katedralen där han utförde attentatet. Efteråt beslagtog polisen en 30 centimeter lång kniv som användes i dådet, två andra knivar, en väska, två mobiltelefoner och en koran från gärningsmannen.

Frankrikes president, Emmanuel Macron säger att dådet hade islamistiska motiv, och jämförde gårdagens attack med halshuggningen av läraren Samuel Paty. Macron beskriver också läget som att ”Frankrike är under attack” och höjer nu landets terrorberedskap till högsta nivå.

Tungt beväpnade poliser och militärer kommer framöver att patrullera vid viktiga områden för att förhindra fler attentat, exempelvis vid skolor.


  • Publicerad:
    2020-10-30 10:15