Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Terrorstaten Israel pekas ut som skyldig till “olyckorna” i Iran

Av Redaktionen, 2020-07-10
redaktionen@nordfront.se

IRAN/ISRAEL. Flera explosioner som kallas mystiska, bränder och misstänkta cyberattacker i Iran ”kan inte vara en slump”.

Kassem Hamadé skriver i en krönika i Expressen om den senaste tidens serie av allvarliga ”olyckor” i Iran.

Det har handlat om explosioner som betecknas som ”mystiska”, flera stora och allvarliga bränder, inte minst i en anläggning i Natanz för utveckling av civil kärnkraft.

I torsdags spreds bilder på det brinnande kraftverket Shahid Medhaj utanför staden Ahwaz i sydvästra Iran. Detta var bara den senaste i en rad mystiska bränder och explosioner som inträffat på olika platser i Iran de senaste veckorna.

— Minst tre stora bränder inträffade i Teheran och nära flygplatsen under helgen. Men inga medier här fick rapportera om det, säger en källa i Iran.

— Ingen tror längre att det inträffade är en slump, säger källor i Iran, enligt Hamadé.

Föga förvånande är det terrorstaten Israel som pekas ut som skyldig till dessa ”olyckor”.

Hamadé påminner om att ett ukrainskt passagerarplan med totalt 176 personer ombord sköts ned i januari strax efter att det hade lyft från Teheran. Samtliga dog i kraschen.

Några dagar senare sade Iran att planet sköts ned av misstag med två missiler, vilket Nordfront rapporterade om.

Den 10 maj träffades under en militärövning ett iranskt krigsfartyg av en iransk missil och 19 marinsoldater dödades. Även den här gången uppgav Iran att det skedde av misstag, vilket Nordfront också förmedlade.

Samma dag som fartyget besköts sa hamnens verkställande direktör Mohammad Rastad att hamnen utsattes för en cyberattack av ”utländska krafter”. Washington Post rapporterade en vecka senare att Israel låg bakom cyberattacken. Den 25 juni inträffade flera explosioner i missiltillverkningsfabriken Khojir, skriver Hamadé i sin krönika.

Ytterligare 19 personer dödades när explosioner drabbade kliniken Sina Athar. Iran uppgav återigen att det var en olycka. Ett par dagar senare drabbades kärnenergianläggningen Natanz av en brand.

Israel verkar bedriva ett ohederligt krig mot Iran utan krigsförklaring
Många är rädda att det pågår ett cyberkrig mellan Iran och Israel. Om det stämmer är ”olyckorna” tydliga tecken på att Iran internt har blivit svagare än tidigare, skriver Hamadé, som tillägger att det är ”uppenbart” att Iran är starkt utanför de egna gränserna, ”men aldrig tidigare har varit så sårbart internt som landet är just nu”.

Iran räknar med att fler ”olyckor” kommer att drabba landet under året.

Enligt Kassem Hamadé är det inte avgörande om en regim fortsätter att dominera scenen genom militär styrka; det är hemmastödet som är viktigt. Det interna stödet är svagare än förr, skriver Hamadé.

Flera Iranfientliga krafter har tidigare misstänkts för att uppvigla till interna oroligheter. Anklagade är alltifrån USA som vill se en mer USA-och Israelvänlig regim i landet, till privata revolutionärer som den judiske mångmiljardären George Soros.

Beträffande Israel sade nyligen landets försvarsminister Benny Gantz att Israel inte ”nödvändigtvis” ligger bakom varje mystisk incident i Iran.

— Inte varje incident som uppstår i Iran har nödvändigtvis något med oss att göra, sade Gantz, som passade på att uttala sig nedsättande om Irans förmåga att sköta så pass komplicerade anläggningar.

— Alla sådana system är komplexa, de har mycket höga säkerhetskrav och jag är inte säker på att de alltid vet hur man sköter dem, sade Gantz i israelisk radio.


  • Publicerad:
    2020-07-10 16:30