BROTT. Just nu pågår en rättegång vid Uppsala tingsrätt mot en thailändsk kvinna som misstänks för grovt koppleri. Under täckmantel av två ”thaimassagesalonger” lockade hon svenska män att förlusta sig med thailändska kvinnor mot betalning.

Den sjunde november 2018 genomför polisen en husrannsakan på Phatchari Spa i Uppsala, samt dess filial i Järfälla. De kan snabbt konstatera att där finns totalt sex kvinnor. Belysningen består till stor del av stearinljus, men dunklet kan inte dölja det faktum att miljöerna är sunkiga – och enligt en polisinspektör på plats i Uppsala “väldigt äcklig”. Man hittar ganska snart övervakningskameror i takhöjd, därtill även mediciner, ”dagen efter-piller”, underkläder och kondomer. Sökhundar används för att identifiera sperma och sedlar, personal från Skatteverket går igenom kassa och bokföring.

När den misstänkta bordellmamman grips så bär hon på en plastpåse med sönderrivna kalender- och anteckningssidor. Liknande hittas även i kassaskåp på de två salongerna, då hopvikta runt kontanter. Dessa sidor innehåller uppgifter som kvinnorna gjort själva, om bland annat antal massagetillfällen och summor.

Detta är slutet på ett spaningsarbete som pågått under lång tid och som nu har lett till åtal och därmed rättegång, för bordellmamman och 14 misstänkta sexköpare.

Bordellmamman
Den 45-åriga thailändskan Phatchari Charoenmak har drivit den enskilda firman Phatchari Spa från en fastighet på Hjalmar Brantingsgatan i Uppsala, samt en filial på Allmogevägen i Järfälla. Enligt skatte- och avgiftsanmälan innefattar tjänsterna thaimassage, oljemassage samt fotmassage. Detta har hon gjort jämsides med ett heltidsarbete på ett fiskeföretag i Tyresö.

Bordellmamman Phatchari Charoenmak (19730409-9026).

Det finns inga bokförda personalkostnader och Phatchari är inte registrerad som arbetsgivare, men personalliggare i båda salongerna visar på att det finns ett anställningsförhållande.

Enligt en av kvinnorna har Phatchari sagt åt dem att bara klicka in två besök per dag i kassan, vilket hon själv senare erkänner. Pengarna som Phatchari hämtat från salongerna varje lördag har hon sedan satt in på sina konton i Nordea och Ica, via insättningsautomater. En del inbetalningar har även gjorts via Swish. Under den undersökta perioden finns exempelvis inbetalningar via Swish på sammanlagt 276 651 kronor.

Phatchari står nu åtalad för att mellan den 30 augusti 2017 och den 5 november 2018 både ha utnyttjat och främjat att målsägandena har haft tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning, antalet beräknas uppgå till närmare 1 000 tillfällen, men det anses vara lågt räknat, framförallt för att det enbart gäller salongen i Uppsala.

Kvinnorna
Samtliga målsägande är från Thailand. Merparten av dessa har bott på salongerna och därmed fått ett avdrag på ”lönen” på 1 000 kronor i månaden.

Enligt förundersökningen ringer ett av vittnena själv upp polisen för att medverka i utredningen innan tillslaget. Han säger sig ha lärt känna några av kvinnorna lite närmare – som vän. Han säger att kvinnorna befinner sig i landet på besöksvisum och att de samarbetar med äldre herrar, så kallade garanter, som går i god inför Migrationsverket att kvinnorna är försörjda. Dessa män bor i olika delar av landet, några i Uppsala. I utbyte har de fått gratis sex med kvinnorna. Det är Phatchari som rekryterat kvinnorna och ordnat med både visum och ”garanter”. Vittnet har själv blivit erbjuden ett sådant ”kontrakt”, men avböjt.

På frågan om kvinnorna utnyttjas på andra sätt säger han att de helst inte ska lämna salongen. De jobbar hela dagen, får inte ens äta lunch tillsammans. En av kvinnorna har berättat att hon en dag gått på apoteket men att Phatchari då ringt upp och varit arg över detta. Vittnet anser att verksamheten på massageställena gränsar till människohandel.

Ett av rummen där de prostituerade bodde och tog emot klienter. Trots att de tvingades bo på sin arbetsplats gjordes ett avdrag för hyra på 1 000 kronor i månaden.

Enligt förundersökningen har kvinnorna betalat stora summor pengar för resan till Sverige samt uppehållstillståndet och det är knappast möjligt att göra någon vinst på vistelsen i Sverige enbart på den lön som betalas ut för vanlig massage.

Officiellt erbjöd Phatchari Spa i Uppsala bara två olika tjänster, men väl under massagen kunde kunder få erbjudanden om sexuella tjänster.

En boende i samma fastighet, som tidigare satt med i styrelsen för den bostadsrättsförening som Phatchari hyrde källarlokalen i Uppsala av, brukade hjälpa till med en del praktiska saker såsom el- och avloppsproblem. Han lärde på så sätt känna några av de målsägande och säger följande angående hur han har upplevt kvinnorna:

— Några har varit deprimerade. En drack alkohol regelbundet. Eftersom de måste vara disponibla mellan 8-8 hela veckan blir psyket därefter. Tänk dig fem personer inlåsta i en lokal med dålig/ingen ventilation och inga möjligheter att komma ut. Då mår man inte bra.

Många bevisprovokationer
Man kan även konstatera att polisen har gått grundligt tillväga vad gäller spaningsarbetet. Polisen har vid sexton olika tillfällen besökt salongerna för att under täckmantel köpa massage, några mer än en gång. Samtliga kan konstatera att det har förekommit konkreta erbjudanden om sexuella tjänster. I de flesta fall även beröring som de upplevt som opassande.

Polisassistent Rasem Sammar beskriver exempelvis följande scenario:

Hon placerar sina händer på mina ljumskar och har dessa kvar där i någon halv minut samtidigt som hon tittar mig i ögonen och ler. Sedan börjar hon massera mig på insidan av mitt vänstra lår. Hon masserar högt upp och hela tiden nära mitt könsorgan. Hon tar sedan tag i mitt könsorgan och frågar ”massage, massage?”. Jag frågar vad hon sa och hon klappar då på mitt könsorgan och frågar igen; massage, massage? Jag säger att jag inte är intresserad och frågar om det ingår i priset. Hon tar bort handen från mitt könsorgan och frågar hur mycket jag har . Jag svarar att jag inte har några kontanter. På det svarar hon ”Swish”.

Verksamheten
Kvinnorna har fått betalt per kund och inte per timma. I bokföringen har kvinnorna använt sig av två koder för att markera vilket sorts besök det har varit. Vid en normal massage har de fått behålla mellan 50 till 100 kronor av de 400 som behandlingen kostat. Om de utfört ”extratjänster” har de lämnat dessa pengar till Phatchari och behållit ”dricksen”.

De extratjänster som har erbjudits beskrivs som att de använt mun eller hand för att ge kunden utlösning. Även samlag har förekommit. De målsägande beskriver även en tjänst som de kallar för Body To Body. Det ska då vara en tjänst som erbjuds av de unga kvinnorna, där kvinnan använder sin nakna kropp mot mannens på ett erotiskt sätt, dock utan samlag.

Arbetsrapport där kodspråk används för att beskriva vilken typ av tjänster som utförts. När bordellmamman greps hade hon ett antal dylika sönderrivna lappar i en plastpåse på sig.

Huvudförhandlingen, som kräver tolkresurser på flera olika språk, pågår just nu vid Uppsala tingsrätt och kommer att ta ytterligare några dagar i anspråk. Stora delar har hittills hållits bakom lyckta dörrar.

Källa:
Uppsala tingsrätt: Målnummer B 6838-18


  • Publicerad:
    2019-03-06 09:00