JUDISK BROTTSLIGHET. Bland alla kriminella judar som expresidenten Donald Trump benådade innan sin avgång väljer en stor Israelbaserad judisk tidning att lyfta fram tio särskilt prominenta.

Artikeln i tidningen Jerusalem Post börjar med konstaterandet att ”Trump har benådat många prominenta judar dömda för en myriad brott”.

Man presenterar därefter det man finner vara de tio mest intressanta exemplen på judar benådade av Trump.

1. Först på listan kommer spionen Aviem Sella. Nordfront skrev häromdagen om honom. Han har bidragit till att underrättelser om amerikanska militära hemligheter har hamnat i israeliska händer och han har tjänat den judiske storspionen Jonathan Pollard – vilken i slutet av förra året, efter 34 år i amerikanskt fängelse benådades av Trump och därefter återvände till Israel, där han välkomnades av premiärminister Benjamin Netanyahu.

2. Elliott Broidy är en betydande insamlare och sponsor till det Republikanska Partiet. Han befanns i oktober skyldig till att ha agerat som en oregistrerad främmande agent och erkände att han tagit emot pengar för att bedriva lobbyverksamhet inom Trumpadministrationen för kinesiska och malaysiska intressen.

Broidy innehade i Trumps valkampanj 2016 olika positioner med ekonomiskt ansvar. Han ingick även i installationskommittén samma år.

Åklagarna visade att Broidy erhöll flera miljoner dollar i betalning från en icke namngiven utländsk person för att åstadkomma nedläggandet av en utredning om hur fler miljarder dollar försvann från 1MDB, en malaysisk statlig investeringsfond.

3. Sholam Weiss dömdes för att ha förskingrat 125 miljoner dollar från försäkringsbolaget National Heritage Life Insurance Co och dess försäkringstagare.

Han flydde från USA och dömdes år 2000 i sin frånvaro till 845 år i fängelse, och han utelämnades till slut av Österrike.

Enligt Federal Bureau of Prisons har Weis fram till nu befunnit sig på en anstalt i Pennsylvania.

Trumps advokater Alan Dershowitz och Jay Sekulow har skickat brev till Vita Huset där man kräver Weiss frigivning.

4. Den inflytelserike bankiren Abel Holtz fick en kortare fängelsedom för att ha förhindrat en åtalsjurys utredningsarbete.

5. Jonathon Braun dömdes till tio års fängelse för att ha ingått i ett grupp som sysslade med import av marijuana och penningtvätt.

Han hann avtjäna fem år av sitt straff innan benådningen.

6. Eliyahu Weinstein fick en 24 års fängelsedom för ett antal bedrägeribrott på fastighetsmarknaden, vilka orsakade att investerare förlorade 200 miljoner dollar.

Tidningen presenterar en lång lista med prominenta personer inom rättsväsende, politik och akademiskt liv som har verkat för Weinsteins frigivning.

7. Noah Kleinman fick en 20-årig fängelsedom, som han vid benådningen hade avtjänat sex år av – för affärer med marijuana.

Tidningen framhåller att marijuana efter Kleinmans dom blev legaliserat i Kalifornien – den stat där han dömdes.

8. Stephen Odzer befanns skyldig till sammansvärjning och bankbedrägeri och fick en 18 månaders fängelsedom.

I motiveringen till hans benådning står att läsa att han har ”ägnat medel för att stödja och bygga synagogor…”

9. Norm Drew Brownstein, advokaten från Denver, gavs full ursäkt och benådning för att ha bedrivit omfattande insiderhandel och därav erhållit sin fängelsedom.

Tidningen framhåller Brownsteins ”ideella arbete innan domen”.

10. Konsthandlaren Hillel Nahmad dömdes 2014 för illegal spelverksamhet inom idrotten.

 


  • Publicerad:
    2021-01-21 19:45