STOCKHOLM. Enligt polisen pågår just nu tolv olika gängkrig i Stockholms undre värld, något man säger sig inte kunna hantera och därför ber man nu om ytterligare resurser.

Hittils i år har åtta personer skjutit till döds i samband med uppgörelser mellan kriminella i Stockholm. Samtidigt utreder Stockholmspolisen just nu 47 mord och 57 mordförsök.

Utredningarna pressas dock av att man samtidigt måste utreda andra brott som är kopplade till gängkriminaliteten. Förutom mord och mordförsök utreds för tillfället 436 grova brott som rör exempelvis utpressningar och kidnappningar.

Stockholmspolisen begär nu därför extra resurser för att kunna hantera trycket från den alltmer brottsliga och våldsamma undre världen. Framförallt är det fler utredare och spanare som behövs.

— Det är högsta prioritet att kraftsamla och gripa gärningsmännen och att vi stoppar och förhindrar nya skjutningar, säger regionpolischef Ulf Johansson.

Redan under förra året avsatte polisen resurser till ett särskilt projekt vid namn Mareld, vars syfte var att arbeta i ”extra utsatta områden” och bland annat stävja gängkriminalitet. Enligt Marelds projektledare Gunnar Appelgren rasar det idag tolv olika gängkrig i Stockholms undre värld. Sex av dessa pågår i Stockholms norra delar medan de övriga sex av pågår i stadens södra delar.

Under den senaste tiden har polisen i Stockholm beslagtagit 17 Kalasjnikovs i södra Stockholm som kan kopplats till gängkriminaliteten. Enligt polisen har de kriminella god tillgång till skjutvapen via vapenhandlare på Balkan, något man menar är en förklaring till att gängkrigen skördar så många offer.

Enligt Appelgren har polisen att göra med ”kränkta unga män med dålig impulskontroll och tillgång till vapen”. Många av dödsskjutningarna handlar om narkotikaaffärer som har gått snett eller hämndaktioner.

Det är dock inte bara Stockholm som drabbats av den allt våldsammare gängkriminaliteten. Även i Malmö har man sett en upptrappning av det dödliga våldet i den undre världen. För att få bukt med problemen har inrikesminister Anders Ygeman (S) återigen utlyst att Sverige bör införa ännu hårdare vapenlagar.

Källa:
Polisen: Tolv gängkrig rasar i Stockholm just nu


  • Publicerad:
    2017-03-09 21:50