GÄNGKRIMINALITET. Efter den senaste tidens skjutningar och mord provar polisen i Malmö ett nytt grepp där de söker upp kriminella för att berätta att de tror att de riskerar att dödas eller döda.

Enligt Malmöpolisens underrättelseverksamhet finns det stor risk för att skjutningarna och hämndaktionerna fortsätter i staden under den närmaste tiden och nu handlar det om att göra allt man kan för att stoppa den pågående våldsspiralen.

Strax efter trippelmordet i centrala Malmö, bestämde polisledningen att man skulle tjuvstarta med en ny metod som innebär att man söker upp kriminella för att berätta att polisen tror att de riskerar att dödas eller döda.

– Så man är rätt ärlig mot de här personerna och bekymrad för dem, för vi vill ju så klart inte att de ska drabbas av de här händelserna, antingen som målsägande eller misstänkt, säger Stefan Sinteus, polismästare i Malmö.

Metoden kallas för Group Violence Intervention – ett amerikansk arbetssätt som har använts mot gängkriminalitet i flera amerikanska städer.

– Det vi vill är att trigga igång något hos dem själva. Är det värt det här? Kommer jag inte fylla 30? fortsätter Sinteus.

Projektet kommer att utökas med fler spännande metoder under hösten, enligt Malmöpolisen.

Källa:
Malmöpolisen testar nytt grepp: Varnar kriminella


  • Publicerad:
    2018-07-21 17:50