HOMOLOBBYN Det blir ingen Pridefestival i Pajala i sommar, meddelar representanter för homolobbyn i Norrbotten. Anledningen ska vara lågt intresse hos Pajala kommun som inte gav homolobbyisterna tillräckligt med skattepengar.

Årets upplaga av Tornedalen Pride, som brukar hållas i Pajala varje sommar, kommer att ställas in. Detta skriver SVT Norrbotten som också uppger att medlemmar i Prideföreningen är ”mycket besvikna”.

— Tornedalen Pride är en viktig händelse för hela regionen och en plattform för att lyfta fram frågor som rör HBTQIA+-personer. Det är en möjlighet för oss att visa vår stolthet och solidaritet med alla som kämpar för sin rätt att vara sig själva, säger Joakim Isaksson Markström, ordförande för RFSL Luleå och norra Norrbottens län, till SVT.

Anledningen till att man ställer in jippot är att Pajala kommun inte gav homolobbyisterna nog med skattepengar. Enligt SVT hade man krävt 250 000 kronor av kommunen, 100 000 kronor för själva festivalen och ytterligare 150 000 kronor för ”utbildningsinsatser riktade mot lärare”.

Men istället fick man nöja sig med 10 000 kronor för att arrangera ”en mindre Pridefestival”.

— Vi ville utbilda lärare och få till en större festival. Vi har arbetat hårt för att få allt på plats, men utan det stöd vi behöver är det tyvärr inte möjligt att genomföra festivalen på ett säkert och hållbart sätt, säger Joakim Isaksson Markström.

Homolobbyledaren tror att det fanns politiker i Pajala som inte ansåg att det var rimligt att investera 250 000 kronor i den så kallade festivalen.

— Jag tror att politikerna har haft svårt att komma överens. Det är ju känt att KD har svårt för det vi står för. Våra frågor är kontroversiella i Tornedalen. Vi kommer fortsätta kämpa för att göra Tornedalen till en trygg och inkluderande plats för alla människor, oavsett deras sexuella läggning eller könstillhörighet, säger Isaksson Markström.

För att kompensera bortfallet av Tornedalen Pride kommer RFSL Luleå och RFSL norra Norrbotten att arrangera ”queert-häng” på soltorget i Pajala den 28 juni.