DALARNA. Mora tingsrätt dömer två rasfrämlingar till fängelse respektive ungdomsvård för våldtäkt och våldtäkt mot barn. Brotten ska ha skett under en ”fest” i en lägenhet i Älvdalen och en av gärningsmännen går fortfarande kvar på Mora gymnasium.

En av de dömda barnvåldtäktsmännen går fortfarande kvar på Mora gymnasium. Foto: Matanb (CC BY-SA 4.0).

Förra veckan föll domen mot Ayman Jamal (20031010-8394) från Mora och den syriske medborgaren Idriss Hessu (20001017-1536) från Älvdalen, som kom till Sverige som ”ensamkommande” under den så kallade flyktingkrisen 2015. Hessu döms till fängelse i 2 år och 9 månader för våldtäkt och våldtäkt mot barn, medan den 16-årige Jamal döms till ungdomsvård och ungdomstjänst i 140 timmar för våldtäkt mot barn.

De båda främlingarna döms också att betala höga skadestånd till två flickor, 14 och 16 år gamla, som våldtogs av dem.

Lockades till fest av jämnårig kamrat
Våldtäkten ska ha skett i juni på en så kallad fest i Hessus lägenhet i Älvdalen. Dit hade de två flickorna lockats av en jämnårig kamrat som sedan tidigare var bekant med Jamal och Hessu. Den 14-åriga flickan berättade under rättegången att de båda främlingarna kände till att hon endast var 14 år, bland annat eftersom de tidigare lagt till henne på Snapchat där hennes födelseår, 2005, framgår av användarnamnet.

14-åringen våldtogs medan den 16-årige kamraten var ute och deras gemensamma väninna låg och sov. De båda ska ha fört in sina fingrar i flickan för att sedan turas om att genomföra varsitt samlag med henne. Gruppvåldtäkten kom inte att avbrytas för än 16-åringen kom tillbaka till lägenheten, varpå de två främlingarna snabbt klädde på sig och ”låtsades som ingenting”.

Senare under natten ska Hessu alltså också begått en våldtäkt på 16-åringen genom att föra in sina fingrar i henne mot hennes vilja.

Båda flickorna har också berättat att de under kvällen kände sig obekväma med de två äldre rasfrämlingarnas sexuella närmanden, och att de bland annat skrev SMS till varandra där de planerade hur de skulle kunna ta sig därifrån. De ville dock inte lämna sin väninna ensam med männen, då hon redan hade hunnit somna i lägenheten.

”Jag utsattes för rasism”
Både Jamal och Hessu har förnekat brott mot 14-åringen då de menar att de inte utfört de handlingar mot henne som beskrivs i åklagarens gärningsbeskrivning. Hessu har medgett att han fört in sina fingrar i 16-åringen, men menar att hon deltog frivilligt.

Mora tingsrätt skriver i domen att flickornas vittnesmål är trovärdiga, logiska och detaljrika. Deras berättelser stöds också av annan bevisning, bland annat en videofilm som hittades i en av gärningsmännens mobiler. I den filmas flickorna medan de sover och de två männen ses göra gester som kan tolkas som att de är nöjda över sexuella erövringar samtidigt som man zoomar in på flickornas rumpor.

I inspelade samtal där flickornas väninna som sov i lägenheten medan våldtäkterna pågick hörs konfrontera gärningsmännen gör de dessutom vissa medgivanden, både vad gäller 14-åringen och 16-åringen. Exempelvis säger de båda att de inte kände till att den ena flickan endast var 14 år och att de borde ha tänkt på ”det” innan. Väninnan ska också ha frågat Jamal om det var värt att förstöra sin framtid genom att ”sätta på” en 14-åring, varpå Jamal svarar nej.

När Jamal under rättegången tillfrågades om de medgivanden han gjort under väninnans konfrontation förklarade han sig med att han blev ”chockad när [väninnan] konfronterade honom” och att ”han har varit mobbad och utsatt för rasism i Älvdalen när han växte upp”. Därmed menar Jamal att han inte riktigt förstod vad samtalet handlade om.

SD Älvdalen: ”Förövarna hånler åt oss”
Ärendet har blivit ett stort samtalsämne i Älvdalen, bland annat eftersom media fram till domen tycks ha ignorerat fallet och dessutom mörkat att det är ytterligare ett fall av invandrares sexualbrott mot svenskar genom att beskriva gärningsmännen som ”tonåringar”. I ett officiellt uttalande på Facebook ifrågasätter också styrelsen för Sverigedemokraterna i Älvdalen åklagaren agerande och tingsrättens dom. Man skriver bland annat att Jamal, som dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst, redan är tillbaka på gymnasiet i Mora där han studerar som vanligt – något som även gymnasiechefen Lena Rowa bekräftar i ett mejl till Nordfront.

Hessu är dessutom frisläppt i väntan på att få plats på anstalt för att avtjäna sitt fängelsestraff.

Enligt SD Älvdalen borde utvisning också vara obligatoriskt i den här typen av brott, men det är något åklagaren inte ens har yrkat på för den syriske medborgaren Idriss Hessu. I inlägget skriver man också att en polisman som förhört flickorna ska ha uppmanat dem att inte sprida ut att gärningsmännen ”härstammar från sydligare trakter”.

Man kritiserar även det faktum att Mora tingsrätt avfärdade åklagarens yrkan om att männen skulle dömas för grov våldtäkt mot barn, med motiveringen att de inte samarbetade nog mycket under gruppvåldtäkten.

”Det framgår med skrämmande tydlighet från ovanstående sammanfattning att det är mycket illa ställt med det svenska rättsväsendet. Förövarna hånler i rätten och därmed åt oss”, avslutar SD Älvdalen sitt uttalande.

Mora tingsrätt dömdes också under förra veckan att betala 25 000 kronor i skadestånd till ett minderårigt våldtäktsoffer efter att man skrivit ut ut hennes förnamn och användarnamn på sociala medier i en dom trots att dessa uppgifter sekretessbelagts enligt vad grundlagen påbjuder.

Nordfront har försökt att nå Mora kommuns gymnasiechef Lena Rowa för fler kommentarer om Ayman Jamal skolgång och hur säkerheten för de kvinnliga eleverna på Mora gymnasium hanteras.

Källa:
Mora tingsrätt: B900-20


  • Publicerad:
    2020-09-14 14:34