USA Presidentkandidaten Donald Trump väcker oro bland etablissemanget med sina uttalanden om att vägra försvara Nato-länder som inte uppnår alliansens utgiftsmål. Vita huset kritiserar hans uttalanden starkt och varnar för riskerna mot USA:s säkerhet och global stabilitet

Under en valkampanj i North Carolina i lördags uttalade den tidigare presidenten, tillika republikanernas presidentkandidat, Donald Trump, avvikande åsikter om USA:s roll i Nato. Trump berättade om ett tidigare möte med Nato-ledare under sin tid som president, där han hävdade att han skulle vägra försvara ett Nato-land mot en rysk attack om det inte uppfyller försvarsalliansens utgiftsmål på två procent av BNP.

Denna ståndpunkt har orsakat huvudvärk i Vita huset, där talespersonen Andrew Bates beskrev Trumps kommentarer som ”skrämmande” och ett hot mot både USA:s nationella säkerhet och global stabilitet. Bates uttryckte oro över ”uppmaningen” till ”mordiska regimer” att invadera USA:s allierade.

Trumps uttalanden sammanföll med republikanernas avslag i senaten mot ett lagförslag som skulle öka stödet till Ukraina i landets försvarskrig mot Ryssland, vilket ytterligare betonar hans avvikande syn på krigsalliansen Nato och internationella allianser.

Under sin tid som president kritiserade Trump ofta Nato för dess finansieringsstruktur, hotade att dra USA ur alliansen och ifrågasatte medlemsländernas vilja att försvara USA. Denna kritik har fortsatt under hans nuvarande valkampanj, trots Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs försäkran om att USA förblir en del av alliansen även vid en eventuell seger för den republikanska kandidaten.