CORONAKRISEN. Trump gjorde under lång tid reklam för den judiske mirakeldoktorn Ze’ev Zelenkos malariamedicin mot coronavirus. Men nyligen avslöjades Zelenko som den bedragare han är.

Dr. Rabbin Vladimir Ze’ev Zelenko, foto: Facebook, och Donald Trump, foto: usa.gov (CC0).

Under den mest intensiva perioden för USA:s president Donald Trumps medieträffar om hanteringen av coronakrisen i USA, talade han sig varm för en mirakelmedicin, en ”något justerad” variant av klorokin, även innehållande antibiotikan azithromycin och zink.

Sedan årtionden har klorokin använts för att behandla malaria.

Trumps dåvarande läkare och andlige rådgivare, den ortodoxa juden och rabbinen Vladimir Ze’ev Zelenko, hävdade att hans klorokinmedicin botade 100 procent av alla hans coronasmittade patienter, så ingen av hans patienter dog.

Trump har brett och villigt talat om Zelenkos mirakelmedicin och hävdade nyligen att han själv tar medicinen ”i förebyggande syfte”, och att ”man rekommenderas” att göra det tills vaccinet mot Covid-19 kommer.

I torsdags skrev den judiska tidningen The New York Times en sammanställning av många fel som Trump har begått när han har gjort reklam för klorokin.

Så sent som förra tisdagen, när han i ett kabinettsmöte hävdade att han i snart två veckor hade tagit Ze’evs ”mirakelmedicin” och föreslog det som en generell medicin mot Covid-19, motiverade han det med att massor av yrkesfolk gör det.

Klorokin används av tusentals och åter tusentals professionella, så att de förhoppningsvis inte kommer att ådra sig den här hemska sjukdomen eller vad man nu vill kalla den.

CNN har rapporterat att försäljningen av malariamedicinen har dubblerats på grund av Trumps ”reklam” för den. Israeliska läkemedelsföretag som specialiserar sig på generiska mediciner – fär patentet har gått ut – ser sina inkomster öka, som Teva och Actavis.

The New York Times skriver att det inte finns några bevis för Trumps påstående. Amerikas medicinska organisation (American Medical Association) skrev i ett uttalande att de ”inte känner till några data eller undersökningar om personlig användning av klorokin bland sjukvårdspersonal”.

Dr. H. Michael Belmont, medicinsk professor vid New York University, lyckades bara rekrytera 125 av 350 möjliga deltagare i en studie. Han förklarar det delvis med att studier som visar på klorokinets bristande effektivitet ”till viss del minskat entusiasmen” för den.

Två studier gjorda i New York City genom observationer av runt 1 400 patienter vardera, har nyligen fastslagit att klorokin inte ger observerbar minskad risk för dödlighet i Covid-19.  Mindre studier genomförda i Frankrike och i Kina har givit liknande utfall.

I april varnade den amerikanska Livsmedel- och läkemedelsmyndigheten (FDA) för klorokin, både enskilt och i kombination med azithromycin. Enligt myndigheten skall dessa läkemedel inte användas för att behandla Covid-19 utanför en sjukhusmiljö eller i en klinisk studie. Dessa kan nämligen orsaka problem med hjärtfrekvensen.

Juden Zelenkos fall från sin höga position
Redan 1 maj skrev The New York Times att en federal åklagare har inlett en förundersökning mot Vladimir Ze’ev Zelenko för att ta reda på om mirakeldoktorn som vann Vita husets förtroende har brutit mot lagen med sina falska påståenden om att hans marknadsförda klorokincocktail hade erhållit medicinskt, federalt erkännande.

Zelenko ljög nämligen om att FDA stod bakom en studie av hans medicincocktail, vilken han alltså påstod var 100 procent effektiv vid behandling mot Covid-19, sjukdomen som orsakas av SARS-CoV-2.

Det var ett e-brev som avslöjade honom. Jerome Corsi, en neokonservativ kommentator som figurerade i en särskilt råd som granskade den påstådda ryska inblandningen i presidentvalet 2016, hade råkat skicka e-brevet till en federal åklagare i Baltimore med liknande efternamn. Åklagaren arbetar med att bekämpa bedrägerier kring coronasituationen.

Men juden Zelenko slår ifrån sig, och hävdar att det enda han har gjort sig skyldig till är att ha ”uttryckt sig slarvigt”.

— Jag är klinisk läkare, inte forskare, sade han.

— Jag förstår inte fullt ut det språk som används i klinisk forskning, ursäktade Zelenko sig och beskrev hur uppgifterna uppstått och cirkulerat via en videokonferens över plattformen Zoom, där bland andra han själv och Corsi deltog.

Några samtal som Zelenko tidigare hade fört med Stephen Michael Hahn, chefen för FDA, gjorde att Zelenko fick ”intrycket” att han hade departementets stöd.

Zelenko säger att det hela var sant i hans huvud.

— I mitt huvud ledde det till att jag trodde det var godkänt av FDA, men i själva verket var det ett misstag, säger Zelenko.

Men enligt honom själv är han ”bara en enkel landsortsläkare”, trots att han är en rabbin tillhörande judisk makt-organisationen Chabad lubavitch.

Adam GreenKnow More News rapporterar att Zelenko har tvingats bort från sin judiska kommunitet i New York för att han har vanhedrat dem genom att hans bedrägeri blivit avslöjat, efter att ha praktiserat som läkare bland dem i två decennier.

— Hela församlingen är arg på honom. De har sagt att han har ljugit om hur många människor som varit smittade med Covid-19, de säger att han har snackat skit när han hävdat att han botat 100 procent av dem, och därför har han körts iväg, så det ser dåligt ut för den där klorokinagendan, säger Green. Även israeliska The Times of Israel har rapporterat om att Zelenko lämnar sin församling.

Enligt New York Times var det Vita husets personalchef Mark Meadows som gjorde Donald Trump uppmärksam på Zelenkos ”virala” antivirusvideo på Youtube, i vilken Zelenko direkt vände sig till Trump med sitt helbrägdagörandebudskap.

Även New Yorks tidigare borgmästare och numera personliga advokat Rudolph W. Giuliani hyllade den nu utskämda judiske läkaren och rabbinen, skriver tidningen.


  • Publicerad:
    2020-05-26 07:00