Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Tsipras sålde ut Grekland

Av Redaktionen, 2015-07-13
redaktionen@nordfront.se

GREKLAND. Vänsterregeringen i Grekland har idag lagt sig platt inför bankmaffian. Enligt det nya avtalet väntar tuffa besparingar, privatiseringar och utförsäljning av tillgångar för närmare 500 miljarder kronor.

Alexis_Tsipras_Greece_crisis

Greklands regeringsparti Syriza har av Gyllene gryning kallats för en säkerhetsventil som trots den hårda retoriken aldrig haft för avsikt att ställa till med oreda inom Eurozonen och för bankmaffian. Idag vet vi att Gyllene gryning hade rätt då premiärministern Alexis Tsipras undertecknade ett för Grekland förödande lånavtal med trojkan – IMF, ECB och EU – som kommer att slå hårt mot redan utsatta greker.

Privatisering av hamnarna, utförsäljning av det statliga elnätet, pensionsförsämringar, höjd moms och mycket annat ingår i de väldiga åtstramningar som trojkan, i överenskommelse med Tsipras och regeringen, krävt att Grekland ska genomföra. Trojkans ”räddningspaket” ställer krav på reformer som beskrivs som tuffare än det som det grekiska folket röstade nej till under förra veckan.

Uppgörelsen ska bana väg för ett nödlån på 86 miljarder euro där 10 till 25 miljarder euro ska pumpas in i de grekiska bankerna. I gengäld ska Grekland sälja ut tillgångar för 50 miljarder euro.

Dessutom, uppger SvD, måste Grekland nu informera trojkan om all ny lagstiftning inom flera ”relevanta områden” och få dem godkända innan de ens presenteras för det grekiska parlamentet och folket. Därmed har Tsipras och vänsterregeringen gjort Grekland till ett land som inte har självbestämmande utan nu i praktiken är slavar för främmande intressen.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Fackförbundet för de offentligt anställda, Adedy, har utlyst en generalstrejk i 24 timmar under onsdagen när de avgörande besluten ska tas i grekiska parlamentet. Röster höjs för att få Tsipras avsatt och vissa talar även om nyval. I SvD:s artikel framgår att Tsipras nu kommer att ses som en förrädare av det grekiska folket.

Det ”radikala” vänsterpartiet Syriza vann det grekiska parlamentsvalet i januari eftersom den förra regeringen (konservativ-socialdemokratisk) gjort Grekland till en lydstat för IMF, EU och ECB. Gyllene gryning, som då blev landets tredje största parti, varnade för att Tsipras redan då hade inlett förhandlingar med internationella långivare och skulle begå samma misstag som sin föregångare. Gyllene gryning beskrev Syriza som ett parti som möjligen kommer att modifiera vissa avtal med utländska långivare men inte avsluta dem.

Redan nu finns starka tecken på att folkets dom kommer att bli hård även mot Syriza vilket kan göra nästa grekiska parlamentsval väldigt intressant. Gyllene grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos uttalade tidigare att partiet efter valet kommer att vara landets enda kvarvarande opposition.

Då Alexis Tsipras gjort samma misstag som den förre premiärministern Antonis Samaras, och med all tydlighet visat att den radikala vänstern är av samma skrot och korn som de konservativa och socialdemokraterna, har Gyllene gryning ett perfekt utgångsläge inför framtiden. Nikolaos Michaloliakos inställning i frågan är tydlig: ”Hellre Drachma än slaveri!”


  • Publicerad:
    2015-07-13 23:35