UTRIKES. Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu hotar med att upphäva flyktingöverenskommelsen landet slöt med EU, om inte unionen erbjuder turkiska medborgare visumfrihet senast i oktober i år.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

Den turkiska regeringen har tidigare varnat att de tänker upphäva den flyktingöverenskommelse som slutits med EU, om inte turkiska medborgare får visumfrihet till EU:s medlemsländer. Den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu har nu satt en tidsfrist. Senast i oktober i år ska turkar få resa utan visum till EU:s medlemsländer, annars kommer turkiska regeringen att upphäva flyktingöverenskommelsen.

— Om det inte blir någon liberalisering av visumreglerna kommer vi att tvingas ta avstånd från överenskommelsen som gjordes 18 mars, säger Cavusoglu.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, uttalade sig i förra veckan om att överenskommelsen med Turkiet var på väg att kantra.

— President Erdogan har redan antytt flera gånger att han vill skrota den, sade Junker i en intervju med österrikiska tidningen Kurier.

Efter den misslyckade statskuppen i Turkiet har relationerna mellan landet och EU blivit alltmer ansträngda.

Källa:
Turkiet hotar säga upp flyktingavtal


  • Publicerad:
    2016-08-01 17:15