TURKIET. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger sig vilja förbättra relationerna med EU igen. Med anledning av att Turkiet hamnat i bråk med Grekland och Frankrike har relationerna med EU varit kyliga ett tag. 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: CC public domain.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger under ett videomöte med EU-ambassadörer att han vill förbättra landets relationer med EU.

— Vi är redo att få upp relationen på banan igen, vi förväntar oss att våra europeiska vänner visar samma goda vilja, säger Erdoğan.

Turkiets relationer med EU har det senaste året varit kyligt, främst mot Grekland och Frankrike. Det gäller bland annat territoriella konflikter med Grekland, verbal pajkastning mellan Erdoğan och den franska presidenten Emmanuel Macron, och Turkiets hårdföra politik i mellanöstern.

Konflikterna ledde exempelvis förra året till att Grekland upprustat sin militärmakt för att kunna försvara sig mot Turkiet och att Frankrike kallade hem sin ambassadör från Turkiet.

Turkiet vill i framtiden kunna gå med i EU, vilket är anledningen till att de vill hålla relationerna med unionen så goda som möjligt. Ett turkiskt inträdande i EU skulle i praktiken ge 82 miljoner turkar möjlighet att fritt få vandra in i Norden när de vill, med anledning av EUs ”rörelsefrihet”.


  • Publicerad:
    2021-01-12 19:15