”KLIMATKRISEN” I ett projekt av tyska högskolor har man valt ut nio produkter i en tysk matkedja som ska prissättas enligt deras påstådda ”klimatavtryck”. Alla de nio produkterna steg i pris men det vegetariska alternativet var den produkt som steg överlägset minst.

Vid Nürnbergs tekniska högskola och Greifswalds universitet har ”forskare” startat ett nytt projekt där de ska testa på att prissätta mat enligt dess ”klimatpåverkan”. Idén bakom kampanjen är enligt Svenska Yle att ”öka förståelsen om hur maten vi äter påverkar klimatet och vår hälsa”.

Man har i studien valt ut nio produkter för att räkna ut deras ”verkliga priser”. I priset har man bland annat fakturerat in energianvändning, markareal som behövs samt mängden vatten som går åt. Tanken är att kunderna i matkedjan Pennys butiker som finns runtom i hela Tyskland, ska få bekanta sig med klimathysteri-priserna. På Nürnbergs tekniska högskolas hemsida beskriver man vad den extra inkomsten ska användas till:

Den extra inkomsten och ytterligare 50 000 euro kommer att gynna projektet "Zukunftsbauer" för att öka energieffektiviteten i jordbruksverksamheten.

Vegetariskt stiger minst

Enligt Yle kom ”forskarna” fram till slutsatsen att ”växtbaserade produkter blir billigast”. En vegetarisk produkt som kallas ”Food For Future Schnitzel” steg med endast fem procent medan tyskarnas omtyckta Wienerkorv blev nästan dubbelt så dyr då den steg från 3,19 till 6,01 euro. Den absolut största prishöjningen drabbades ändå Maasdamerosten av med en prishöjning på 95 procent.

På projektets hemsida kan man se övriga prishöjningar på de andra produkterna som man hade valt ut till studien. Enligt Tobias Gaugler, som är en av de ansvariga för projektet, vill man ändå inte predika för kunderna trots de höjda priserna:

— Det handlar inte om att föreläsa för konsumenter, bönder eller företag. Låt oss inte glömma att mat är en mycket känslomässig fråga. Alla beslut fattas inte rationellt, säger han i ett pressmeddelande.

Man säger sig istället ha som mål att starta en diskussion kring hållbar matproduktion och vilken effekt dagens matproduktion har på ”klimatkrisen”.

— Vi ser vårt projekt som slags kritik av det politiska jordbrukssystem som har utvecklats under decennier och – som vi övertygade om att inte längre är hållbart, varken för miljön, bönder eller mänskligheten, säger Amelie Michalke från Greifswalds universitet.