ENERGI Ulf Kristersson är ”öppen för att Frankrike är ett av de länder som ser till att Sverige får mer kärnkraft”. Detta meddelar statsministern under sitt besök i Paris.

Just nu besöker statsminister Ulf Kristersson (M) Paris, där han bland annat träffar Frankrikes president Emmanuel Macron. Under en pressträff med Macron förklarade Kristersson att han vill att Sverige och Frankrike samarbetar kring kärnkraftsfrågan.

— Sverige behöver köpa minst två kärnkraftsreaktorer, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet och konstaterar att Frankrike är en av få länder som fortfarande tillverkar kärnreaktorer.

— Jag är helt öppen för att Frankrike är ett av de länder som ser till att Sverige får mer kärnkraft, säger han.

Frankrike har dock stora problem med att få sin egen kärnkraft att fungera. Precis som i Sverige står många reaktorer stilla på grund av så kallade korrosionsskador och underhåll av flera reaktorer samtidigt. Enligt Aftonbladet stod hälften av Frankrikes kärnkraftverk stilla samtidigt under juli förra året vilket ledde till att priset på el rusade under några av landets värsta värmeböljor på flera år