UNGERN. Det ungerska nationalistpartiet Jobbik går nu framåt med stormsteg enligt en nyligen gjord opinionsundersökning från ungerska Ipsos i Budapest.

Ungerska gardet

Ungerska gardet, Jobbiks före detta paramilitära gren som lades ned 2009.

Enligt en nyligen utförd opinionsmätning från Ipsos-institutet i Budapest ökar nationalistpartiets stöd markant. I opinionsundersökningen framgår det att Jobbik ligger på cirka 28 procents stöd medan det nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz får 38 procent och jämfört med parlamentsvalet 2014 är det en minskning på ungefär sex procent. Samtidigt hamnar det marxist-socialistiska partiet MSZP på en tredjeplats med 19 procent i stöd.

Jämförelsevis med de förra lokalvalen i höstas har regeringspartiet Fidesz förlorat cirka en miljon väljare enligt Ipsos mätning men samtidigt ser Jobbik ut att nå stora politiska framgångar i det kommande fyllnadsvalet i staden Tapolca. Där ser Jobbiks kandidat ut att vinna valet och enligt Róbert Lázló från tankesmedjan Political Capital i Budapest har det aldrig hänt förut.

— I så fall uppstår en ny situation, Jobbik har aldrig tidigare vunnit i en valkrets, säger han.

Att Jobbik skulle ha liberaliserats som partiet själv försöker påstå anser Lázló är en helt fel bedömning av partiet och dess kandidater.

— Man försöker att framställa sig som unga och oförbrukade, dessutom som icke-korrupta eftersom man aldrig regerat. Går man in på de lokala kandidaternas Facebook-sidor så hittar man dock fortfarande samma gamla högerextrema retorik mot romer, judar, EU och etablissemanget, säger Lázló om Jobbiks försök att närma sig det ungerska etablissemanget.

Lázló säger även att Jobbik troligtvis kommer att växa ännu mer samt att de är det enda alternativet till Fidesz eftersom det ungerska folkets förtroende för socialisterna är lågt.

— Först sade man att tio procent var det maximala för Jobbik, sedan 20 procent, nu verkar det inte finnas någon övre gräns. Jag säger inte att Jobbik vinner valet, men de kan göra det, säger han.

Källa:
Högerextrema Jobbik lyckas locka många besvikna väljare


  • Publicerad:
    2015-04-06 16:50