Unikt välbevarad romersk staty hittad i Bulgarien
ARKEOLOGI • En ovanligt välbevarad staty har hittats nära gränsen mellan Bulgarien och Grekland. Statyn som tros föreställa den grekiska guden Hermes kan ha begravts då de gamla gudarna förbjöds i och med att kristendom blev officiell religion i Romarriket.
I sydvästra Bulgarien har man gjort ett ovanligt fynd i ett antikt avloppssystem. Vid utgrävningar hittade man en över två meter hög marmorstaty som man tror är från ungefär 200 efter Kristus. Huvudet är enligt arkeologerna i ”perfekt skick” medan den saknar en arm. Fyndet är unikt och i synnerhet att hitta det i Bulgarien är sällsynt, menar utgrävningens ledare:
— Dylika romerska kopior av antik grekisk modell kan ses i Aten och norra Grekland, och även på museet Louvren (i Paris), men de är sällsynta, säger Lyudmil Vagalinski.
Den antika romerska staden Heraclea Sintica ligger idag nära dagens gräns mellan Bulgarien och Grekland Staden grundades cirka år 350 före Kristus och förstördes till stora delar i en jordbävning under 400-talet efter Kristus. Det var under utgrävningar av denna stads avloppssystem – Cloaka Maxima – som arkeologerna upptäckte statyn.
Man spekulerar att statyn föreställer den grekiska guden Hermes. Den har förvarats i nästintill ursprungligt skick tack vare att den varit legat under ett tjockt lager jord. Man har en teori kring att statyn begravts då kristendomen blev officiell statsreligion i Romerska imperiet och de gamla gudarna således blev olagliga.