STORBRITANNIEN Durham University har förlorat sin individuellt största donator efter att denne tappat tålamodet med vad kan beskriver som ”löjeväckande covid-restriktioner”.

Den brittiske multimiljonären Mark Hillery har valt att dra tillbaka allt sitt stöd till Durham University, efter att han vid flera tillfällen försökt förmå lärosätet att upphöra med sina långtgående covid-restriktioner, rapporterar RT.

Den tidigare studenten Hillery har bara mellan 2015 och 2021 donerat närmare 7 miljoner pund, motsvarande 88 miljoner kronor, till universitetet. Han har dessutom gjort allt från att personligen grunda flera anläggningar på campus till att bjuda studenter på drinkar och har i över 20 år varit en av lärosätets främsta välgörare.

I en intervju med studenttidningen Palatinate, som citeras av RT, uppger Hillery att han haft flera kontakter med universitetets ledning angående restriktionerna. Men när universitetet nyligen valde att återgå till distansundervisning och krav på munskydd fick han nog.

— Den vilja som borde ha funnits att normalisera [universitet] till samma status som övriga samhället har inte funnits, säger Hillery i intervjun.

Mångmiljonären menar att ”samma pedantiska och ineffektiva regler som placerar de betalande studenternas prioriteringar i botten av högen har helt enkelt bara fortsatt och förfinats”. Den tidigare välgöraren svär dessutom att inte besöka lärosätet så länge det finns minsta lilla spår av covid-relaterade regler för studenterna.

Universitet har i ett pressmeddelande uttryckt stöd för Hillerys engagemang, samtidigt som man menar att studenterna och de anställdas ”hälsa och säkerhet” alltid måste få första prioritet.