TYSKLAND Ett universitet har tvingats att ställa in en planerad föreläsning om att det endast finns två biologiska kön. Detta efter hot från homolobbyn om att protestera mot den ”omänskliga” föreläsningen.

Som en rad i det årliga eventet ”Den långa nattens vetenskaper” planerade Humboldt universitet i Belin att hålla en föreläsning med biologen Marie Vollbrecht, som arbetar på lärosätet. Föreläsningen skulle handla om biologiska kön, vilket har lett till så kraftiga protester från homolobbyn att universitet tvingats ställa in, rapporterar Die Welt.

En vänstervriden homolobbygrupp med namnet ”Arbetsgruppen för kritiska försvarare” ska ha planerat en massiv protestaktion mot föreläsningen, som de beskriver som ”ovetenskaplig, inhuman och fientlig mot bögar och transor”.

På Twitter ska gruppen ha skrivit att ”det finns ingen plats för queer-fientlighet på vårt universitet” och ”vi ses på gatorna!”.

"Beklagar" att föreläsningen ställs in

”Vi beklagar starkt att fru Vollbrecht inte kan hålla föreläsningen”, skriver lärosätets kommunikationsansvarige Birgit Mangelsdorf i ett meddelande. Samtidigt meddelar hon att Humboldt-universitet ”försöker hitta ett sätt så att fru Vollbrecht kan prata om hennes sitt på HU vid ett annat tillfälle”.

Enligt Mengelsdorf hade universitetet själva aldrig valt att ställa in, om det inte vore för påtryckningar. ”Här finns pågår det ingen censur”, påstår hon.

I en kommentar om den inställda föreläsningen säger Vollbrecht att hon förstår att beslutet tagits på grund av ”radikala våldsaktivister som helt saknar förståelse för biologi” men menade likväl att det hela är ”oroväckande”.

Enligt Vollbrecht kan det inte finnas någon objektiv debatt så länge tillställningar ställs in på grund av rädsla för våld. Hon beskriver också det hela som ytterligare ett exempel på ”radikala metoder som används av genusideologer”.